powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο - ΤΟΠ 15 (No.4)


Στο νούμερο 4 της λίστας βρίσκεται το παιχνίδι της Ιταλίας.


4: ΡΟΜΑ-ΛΑΤΣΙΟ (Derby Della Capitale)

Οι δύο ομάδες μπορεί να μην έχουν τους τίτλους και τις επιτυχίες των ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ, ΜΙΛΑΝ και ΙΝΤΕΡ όμως το ντέρμπι τους είναι το μεγαλύτερο στην Ιταλία και η κόντρα τους είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Αυτή η κόντρα γεννήθηκε το 1927 όταν αποφασίστηκε όλες οι ομάδες της Ρώμης να συγχωνευτούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ισχυρή ομάδα που θα ανταγωνιζόταν τις ομάδες του βορρά .

Η ΛΑΤΣΙΟ δεν συμφώνησε σε αυτό και συνέχισε τη πορεία της μόνη της, αντίθετα όλες οι άλλες ομάδες συγχωνεύτηκαν και έτσι δημιουργήθηκε η ΡΟΜΑ. Οι οπαδοί της ΛΑΤΣΙΟ προέρχονται κυρίως από τα βόρεια τμήματα της Ρώμης και από τα περίχωρα της, και εκπροσωπούν κυρίως τα μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα και στρέφονται πολιτικά στη δεξιά έως και τον ακραίο φασισμό, και οι φανατικοί της οπαδοί είναι γνωστοί σε όλο το κόσμο για τις πράξεις τους. 

Αντίθετα οι οπαδοί της ΡΟΜΑ προέρχονται από το κέντρο της πόλης και από τις νότιες εργατικές συνοικίες και πολιτικά έχουν ιδεολογικούς δεσμούς κυρίως με την αριστερά. Το μίσος των οπαδών μεγάλωσε το 1979 όταν ο οπαδός της ΛΑΤΣΙΟ Βιντσέντσο Παπαρέλι βρήκε τραγικό θάνατο από φωτοβολίδα των τιφόζι της ΡΟΜΑ που τον χτύπησε στο μάτι. Τα επεισόδια, οι τραυματισμοί και οι συλλήψεις είναι συνηθισμένα φαινόμενα στα ΡΟΜΑ-ΛΑΤΣΙΟ. Σε κάθε ντέρμπι που γίνεται στη κοινή τους έδρα το Ολίμπικο υπάρχει απίστευτη ένταση και αδρεναλίνη στις εξέδρες κάτι που κατατάσσει το ντέρμπι στα κορυφαία του κόσμου. 

Το ντέρμπι της Αιώνιας πόλης δεν είναι μία απλή ποδοσφαιρική αναμέτρηση, έχει πάντα κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο και είναι μία συνεχής μάχη για την κορυφαία ομάδα της πρωτεύουσας. Η ΡΟΜΑ έχει 3 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα και 1 κύπελλο Uefa, ενώ η ΛΑΤΣΙΟ έχει 2 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 1 κύπελλο κυπελλούχων.

Από τον φίλο μας Αποστόλη.

Διαβάστε επίσης:

Το νούμερο 05 ΕΔΩ
Το νούμερο 06 ΕΔΩ
Το νούμερο 07 ΕΔΩ
Το νούμερο 08 ΕΔΩ
Το νούμερο 09 ΕΔΩ
Το νούμερο 10 ΕΔΩ
Το νούμερο 11 ΕΔΩ
Το νούμερο 12 ΕΔΩ
Το νούμερο 13 ΕΔΩ
Το νούμερο 14 ΕΔΩ
Το νούμερο 15 ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ