powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Αφιέρωμα: Η ιστορία των Euro! ( Μέρος Γ') !


Γ' Μέρος!


1984: Γαλλία (Γαλλία)

Το 1984 είχαμε περίπου ίδιο φορμάτ, καθώς πάλι είχαμε 2 ομίλους των 8 ομάδων στη τελική φάση, όμως αυτή τη φορά περνούσαν οι 2 πρώτοι κάθε ομίλου άρα μετά τους ομίλους είχαμε και ημιτελικά πριν το μεγάλο τελικό.

Το Euro έγινε στη Γαλλία, με τους Γάλλους να βγαίνουν πρώτοι στο 1ο όμιλο και να περνούν στους 4 μαζί με τη Δανία( αποκλείστηκαν από αυτό τον όμιλο Βέλγιο και Γιουγκοσλαβία). Στο 2ο όμιλο έγινε μεγάλη μάχη και τελικά πέρασαν Ισπανία και Πορτογαλία, και έμειναν εκτός η κάτοχος του τροπαίου Δυτική Γερμανία αλλά και η Ρουμανία.

Οι 2 ημιτελικοί ήταν φανταστικοί με τη Γαλλία να νικά στη παράταση με 3-2 τη Πορτογαλία, ενώ οι Ισπανοί νίκησαν με 5-4 στα πέναλτι τους Δανούς μετά το 1-1 του κανονικού αγώνα και της παράτασης. Στο τελικό η Γαλλία νίκησε με 2-0 και κατέκτησε το τρόπαιο μέσα στο σπίτι της. Οι Γάλλοι είχαν μία καταπληκτική ομάδα με ηγέτη το Μισέλ Πλατινί που πέτυχε 9 γκολ (ρεκόρ)  σε αυτό το Euro.



1988: Ολλανδία (Δυτική Γερμανία)

Το 1988 το Euro έγινε στη Δυτική Γερμανία, με τους Δυτικογερμανούς να είναι το φαβορί , αλλά με την Ολλανδία να διαθέτει μία εκπληκτική νέα ομάδα. Το σύστημα της διοργάνωσης ήταν το ίδιο με το 1984, και από το 1ο όμιλο πέρασαν στους 4 οι Δυτικογερμανοί και οι Ιταλοί, ενώ έξω έμειναν η Ισπανία και η Δανία.

Στο 2ο όμιλο 1οι βγήκαν οι Σοβιετικοί, δείχνοντας πως έχουν μεγάλη παράδοση στα Euro, ενώ μαζί τους πέρασαν οι Ολλανδοί., ενώ εκτός έμειναν Ιρλανδία και Αγγλία. Στα ημιτελικά η Σοβιετική Ένωση νίκησε με 2-0 την Ιταλία και έφτασε σε έναν ακόμη τελικό, ενώ στο άλλο σπουδαίο ματς παρότι οι Γερμανοί κάναν το 1-0 με πέναλτι του Λόταρ Ματέους, η Ολλανδία ισοφάρισε αρχικά με πέναλτι του Κούμαν και έκανε τη μεγάλη ανατροπή στο 88' με το Μάρκο Φαν Μπάστεν, παίρνοντας μία ιστορική πρόκριση στο τελικό.

Στο τελικό η Ολλανδία νίκησε με 2-0 τη Σοβιετική Ένωση, με 2 γκολ από τους Γκούλιτ και Φαν Μπάστεν, με το δεύτερο γκολ του Φαν Μπάστεν να είναι ένα από τα πιο όμορφα στην ιστορία όχι μόνο των Euro αλλά γενικά του ποδοσφαίρου.

Η μεγάλη ομάδα των Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν, Ράικαρντ, Κούμαν έκανε αυτό που δεν κατάφερε η γενιά του Κρόιφ, να φέρει ένα μεγάλο τρόπαιο στην Ολλανδία.


1992: Δανία (Σουηδία)

Στο Euro του 1992, είχαμε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι Δανοί κατέκτησαν το τρόπαιο αν και δεν είχαν προκριθεί από τα προκριματικά!

Η Γιουγκοσλαβία που πέρασε στο Euro, δε συμμετείχε καθώς ο εμφύλιος πόλεμος που γινόταν στη χώρα δεν της το επέτρεψε. Έτσι η δεύτερη ομάδα του προκριματικού ομίλου της η Δανία πήγε τελικά στο τουρνουά και το κατέκτησε.

Η διοργάνωση έγινε στη Σουηδία, με τους διοργανωτές να προκρίνονται από το 1ο όμιλο μαζί με τη Δανία, ενώ έξω έμειναν Γαλλία και Αγγλία. Από το δεύτερο όμιλο πέρασαν η κάτοχος του τροπαίου Ολλανδία αλλά και η Γερμανία. Στο πρώτο ημιτελικό τα πάντα ήταν ανοιχτά με τη γηπεδούχο Σουηδία να παίζει με τους Παγκόσμιους πρωταθλητές του 1990 Γερμανούς. Οι Γερμανοί ύστερα από ένα μεγάλο ματς νίκησαν με 3-2 και πέρασαν στο τελικό. Στον άλλο ημιτελικό είχαμε ξεκάθαρο φαβορί την Ολλανδία, όμως οι Δανοί κατάφεραν να περάσουν με 5-4 στα πέναλτι, μετά το 2-2 του κανονικού αγώνα. Ο μόνος που έχασε πέναλτι ήταν ο  MVP του προηγούμενου Euro Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Η Δανία έκανε την έκπληξη άλλα όλοι πίστευαν πως θα λυγίσει με τη Γερμανία, όμως έγινε ακριβώς το αντίθετο, οι Δανοί νίκησαν εύκολα με 2-0 και κατέκτησαν το τρόπαιο. Έτσι έμεινε στην ιστορία πως οι Δανοί ενώ ήταν στις παραλίες κάνοντας τις καλοκαιρινές διακοπές τους, μαζεύτηκαν ξαφνικά για το Euro και έγιναν πρωταθλητές, δημιουργώντας μία υπέροχη ποδοσφαιρική ιστορία.



Δείτε το (Μέρος Α') πατώντας ΕΔΩ

Δείτε το (Μέρος Β') πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ