powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Αφιέρωμα: Η ιστορία των Euro! ( Μέρος Δ') !

Δ' Μέρος!

1996: Γερμανία (Αγγλία)

Το 1996 για πρώτη φορά είχαμε euro με 16 ομάδες στο τελικό τουρνουά. Υπήρχαν πλέον 4 όμιλοι με 4 ομάδες ο καθένας  και περνούν στα προημιτελικά οι πρώτοι 2.

Από το πρώτο όμιλο προκρίθηκαν στους 8 η διοργανώτρια Αγγλία και η Ολλανδία , ενώ εκτός έμειναν Σκωτία και Ελβετία. Από το δεύτερο προκρίθηκαν Γαλλία και Ισπανία, ενώ εκτός έμειναν Βουλγαρία και Ρουμανία, από το 3ο πέρασαν Γερμανία και Τσεχία και αποκλείστηκαν Ιταλία και Ρωσία. Από το 4ο και τελευταίο όμιλο πέρασαν στους 8 Πορτογαλία και Κροατία ενώ εκτός έμειναν η κάτοχος του τροπαίου Δανία αλλά και η Τουρκία.

Στα προημιτελικά η Γαλλία απέκλεισε στα πέναλτι την Ολλανδία., η Τσεχία νίκησε με 1-0 τη Πορτογαλία, η Γερμανία με 2-1 τη Κροατία, και οι Άγγλοι απέκλεισαν την Ισπανία στα πέναλτι με 4-2. Οι Άγγλοι έσπασαν τη κατάρα των πέναλτι που τους κυνηγούσε συνεχώς, όμως στα ημιτελικά μετά το 1-1 του κανονικού αγώνα και της παράτασης , έχασαν και πάλι στα πέναλτι με 6-5 από τη Γερμανία. Στον άλλο ημιτελικό μετά τη λευκή ισοπαλία οι Τσέχοι νίκησαν και αυτοί με 6-5 τους Γάλλους στα πέναλτι.

Στο μεγάλο τελικό οι Τσέχοι προγήθηκαν με 1-0, όμως ο Όλιβερ Μπίρχοφ έστειλε το ματς στη παράταση, όπου εκεί ο ίδιος πέτυχε το χρυσό γκολ για τα πάντσερ που πανηγύρισαν το 3ο τρόπαιο τους μέσα στο Wembley, Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος για την ενωμένη Γερμανία, καθώς οι προηγούμενοι ήταν ως Δυτική Γερμανία.


2000: Γαλλία ( Βέλγιο-Ολλανδία)

Το Εuro του 2000 ήταν ένα από τα πιο θεαματικά και πρόσφερε μεγάλες συγκινήσεις. Μετά από μία πολύ δυνατή φάση ομίλων, στους 8 βρέθηκαν Πορτογαλία, Ρουμανία, Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία , Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία και Γαλλία.

Στα προημιτελικά οι Γάλλοι νίκησαν τους Ισπανούς με 2-1, η Πορτογάλοι απέκλεισαν τη Τουρκία με 2-0, οι Ιταλοί νίκησαν με 2-0 τη Ρουμανία, ενώ η διοργανώτρια Ολλανδία διέλυσε με 6-1 τη Γιουγκοσλαβία.

Τα ημιτελικά πρόσφεραν μεγάλες συγκινήσεις, η πολύ σπουδαία ομάδα της Πορτογαλίας που αδικήθηκε και από τη διαιτησία λύγισε στο 117' της παράτασης από τη Γαλλία με πέναλτι του Ζιντάν, και έχασε με 2-1 μετά το 1-1 του κανονικού αγώνα. Στον άλλον ημιτελικό η Ολλανδία ουσιαστικά αυτοκτόνησε καθώς έχασε 2 πέναλτι στο κανονικό αγώνα, ήταν πολύ καλύτερη αλλά δεν μπόρεσε να βάλει ένα γκολ. Στη διαδικασία των πέναλτι έχασαν αλλά 2 πέναλτι και έτσι η Ιταλία με πρωταγωνιστή το τερματοφύλακα της Τόλντο, απέκλεισε τη διοργανώτρια.

Στο μεγάλο τελικό οι Ιταλοί προηγήθηκαν με γκολ του Ντελβέκιο, και ενώ όλοι οι παίκτες στο πάγκο είχαν σηκωθεί και ήταν έτοιμοι να μπουν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν , ο Σιλβέν Βιλτόρ σκοράρει στο 93΄και στέλνει το ματς στη παράταση. Εκεί ο Τρεζεγκέ  πετυχαίνει το χρυσό γκολ για τους πετεινούς και έτσι ο Γάλλοι μετά τα Παγκόσμιο το 1998 κατακτούν και το ευρωπαϊκό το 2000.


2004: Eλλάδα ( Πορτογαλία)

Το 2004 όπως όλοι καλά γνωρίζουμε συνέβη μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με την Ελλάδα που συμμετείχε για δεύτερη φορά σε τελική φάση euro να κατακτά το τρόπαιο.

Απο τη φάση ομίλων πέρασαν Πορτογαλία, Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία,Δανία, Τσεχία και Ολλανδία.

Τα προημιτελικά ήταν εκπληκτικά , η Πορτογαλία μετά το 2-2 του αγώνα με την Αγγλία νίκησε με 6-5 στα πέναλτι. η Ελλάδα απέκλεισε τη κάτοχο του τροπαίου Γαλλία των Ανρί, Τρεζεγκέ, Βιειρά, Μακελελέ, Πιρές, Τουράμ, και φυσικά του Ζινεντίν Ζιντάν. Οι Ολλανδοί απέκλειαν με 5-4 στα πέναλτι τη Σουηδία, ενώ οι Τσέχοι σκόρπισαν με 3-0 τη Δανία.

Στα ημιτελικά οι διοργανωτές Πορτογάλοι νίκησαν με 2-1 την Ολλανδία. Στον άλλο ημιτελικό η Τσεχία ήταν το μεγάλο φαβορί , το αδιαφιλονίκητο φαβορί, καθώς έπαιξε πραγματικά υπέροχο και καταιγιστικό ποδόσφαιρο στους ομίλους και στους 8, όμως η Ελλάδα είχε άστρο και της άνηκε το καλοκαίρι του 2004. Η Εθνική άντεξε στο σφυροκόπημα της Τσεχίας και σιγά σιγά ανέβαινε, το ματς έληξε 0-0 με τους Τσέχους να είναι καλύτεροι, όμως στη παράταση η Ελλάδα φάνηκε πως είχε περισσότερες δυνάμεις, πηρε τα ηνία του ματς, και τελικά με το ιστορικό γκολ του Κολοσσού Τραιανού Δέλλα στο 105' πήρε τη πρόκριση και έφτασε στο μεγάλο τελικό.

Στο τελικό παρότι οι Πορτογάλοι παίζαν εντός έδρας, το μισό γήπεδο ήταν μπλε από τους Έλληνες, που πίστεψαν πως αυτή ήταν η μεγάλη βραδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου, Και όντως ήταν , ο Άγγελος της Ελλάδας, ο Άγγελος Χαριστέας το κάρφωσε στα δίχτυα του Ρικάρντο και τρέλανε το Ντα λουζ και την Ελλάδα όπως είπε και ο Κώστας Βερνίκος. Η λέξη γκοοοοοοολ ακούστηκε δυνατά σε όλο το πλανήτη από εκατομμύρια Έλληνες, και όταν ο Μαρκους Μερκ σφύριξε τη λήξη  το όνειρο έγινε πραγματικότητα, ήταν αλήθεια η Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Αυτό το έπος δε θα ξεχαστεί ποτέ από τους φίλους του ποδοσφαίρου, καθώς ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αθλητισμού. 

Ας μην τελειώσει ποτέ αυτό το καλοκαίρι του 2004....







Δείτε το (Μέρος Α') πατώντας ΕΔΩ

Δείτε το (Μέρος Β') πατώντας ΕΔΩ

Δείτε το (Μέρος Γ') πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ