powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Αφιερώματα | Οι τελικοί του Champions League (1993-94-95)



Δείτε τους τελικούς από τις τρεις πρώτες χρονιές της διοργάνωσης σε ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα.


1993: ΜΑΡΣΕΙΓ
 

Μετά το επιτυχημένο πείραμα με τους 2 ομίλους στο κύπελλο πρωταθλητριών του 1991-92, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία νέα διοργάνωση στα πρότυπα του πρωταθλητριών όμως στο πρώτο γύρο να υπάρχει φάση ομίλων και φυσικά να υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι αγώνες. Η νέα διοργάνωση πήρε το όνομα που της αρμόζει, Champions League δηλαδή το πρωτάθλημα των πρωταθλητών. Στην αρχή μετείχαν μόνο οι πρωταθλητές της κάθε χώρας, κάτι που άλλαξε σιγά σιγά με το πέρασμα των χρόνων. Στη πρώτη διοργάνωση μετά τα πολλά προκριματικά σχηματίστηκαν 2 όμιλοι των 4 ομάδων, και οι 2 νικητές κάθε ομίλου θα έπαιζαν στο τελικό του Μονάχου. Η Μαρσέιγ και η Μίλαν έφτασαν στο Μόναχο σε έναν αμφίρροπο τελικό που όμως είχε φαβορί τη Μίλαν. Η μεγάλη Μίλαν των Φαν Μπάστεν,Γκούλιτ,Ράικαρντ που κατέκτησε το τρόπαιο το 89 και το 90 είχε το πρώτο λόγο. Από την άλλη η Μαρσέιγ που έχασε το 91 στα πέναλτι το τρόπαιο από τον Ερυθρό Αστέρα είχε μια δεύτερη ευκαιρία να φτάσει στη κορυφή. Στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου σε ένα κλειστό ματς η Μαρσέιγ με το γκολ του Μπαζίλ Μπολί στο 44 νικά τη Μίλαν και γίνεται η πρώτη και μοναδική έως και σήμερα γαλλική ομάδα που ανεβαίνει στη κορυφή της Ευρώπης.



1994: ΜΙΛΑΝ 


Το 1994 έφτασαν στο τελικό οι 2 μεγαλύτερες ομάδες της εποχής. Από τη μια η Μίλαν των τροπαίων του 89 και του 90 και από την άλλη η Μπαρτσελόνα που τη προπονούσε ο Γιόχαν Κρόιφ και είχε κατακτήσει το τρόπαιο το 1992. Αυτή τη φορά υπήρξε και μονός ημιτελικός στη διοργάνωση όπου η πρώτες ομάδες κάθε ομίλου φιλοξενούσαν τις δεύτερες του άλλου και σε ένα ματς θα κρινόταν η πρόκριση. Η Μπαρτσελόνα επικράτησε εύκολα επί της Πόρτο με 3-0 στο Καμπ νου, ενώ η Μίλαν νίκησε και αυτή με 3-0 στο Σαν Σίρο τη Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ. Ο τελικός θα φιλοξενούνταν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ενώ όλοι περίμεναν ένα μεγάλο ντέρμπι αυτό δεν υπήρξε ποτέ, η Μίλαν κατατρόπωσε τη Μπαρτσελόνα με 4-0 με 2 γκολ του Μασάρο και 1 από τους Σαβίσεβιτς και Ντεσαγί, και σήκωσε το τρόπαιο μέσα στο κατάμεστο από 70.000 θεατές Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας.



1995: ΑΓΙΑΞ


Το Champions League μεγάλωσε το 1994-1995 και υπήρχαν πλέον 4 όμιλοι των 4 ομάδων από τους οποίους περνούσαν οι πρώτοι 2. Μετά ακολουθούσαν τα προημιτελικά και τα ημιτελικά με διπλούς αγώνες και φυσικά ο τελικός, σε ένα σύστημα πιο κοντινό στο σημερινό της διοργάνωσης. Υπήρξαν αρκετές εκπλήξεις με τις Χάιντουκ Σπλιτ και Γκέτεμποργκ να φτάνουν στα προημιτελικά, ενώ οι ημιτελικοί διαμορφώθηκαν με 2 ξεκάθαρα φαβορί. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν επιβεβαίωσε το τίτλο του φαβορί απέναντι στη Παρί Σεν Ζερμέν και έφτασε στο τελικό. Αντίθετα στον άλλον ημιτελικό η Μπάγερν Μονάχου που ήταν το φαβορί, στο πρώτο ματς στο Μόναχο έφερε 0-0 με τη νεανική ομάδα του Άγιαξ και όλα θα κρινόντουσαν στο Άμστερνταμ. Σε αυτό το ματς η ομάδα του Λουίς Φαν Χαάλ παίζοντας απίστευτο ποδόσφαιρο διέλυσε τη Μπάγερν με 5-2, και έφτασε στο τελικό της Βιέννης. Εκεί όλοι ήταν σίγουροι πως το τρόπαιο είχε ήδη κατακτηθεί από την Μίλαν, καθώς δεν πίστευαν στο νεανικό ρόστερ του Αίαντα. Το παιχνίδι κυλούσε και κάποιο γκολ δεν είχε επιτευχθεί από τις 2 ομάδες, ο Φαν Χαάλ κάνει λίγο πριν το τέλος μία αλλαγή και βάζει έναν άσημο τότε επιθετικό, εκείνος μπαίνει και σκοράρει απέναντι στη Μίλαν στο 85, και χτυπά για πρώτη φορά με αυτό το γκολ ένα μεγάλο σέντερ φορ του μέλλοντος ο Πάτρικ Κλάιφερτ. Με το γκολ του Κλάιφερτ τα τρελά μωρά του Φαν Χαάλ(όπως αποκαλούνταν η ομάδα του Άγιαξ τότε λόγω των πολλών νεαρών παικτών) επαναφέρουν τον Άιαντα στη κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία του.

Από τον αρθρογράφο μας, Αποστόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ