powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Αφιερώματα | Οι τελικοί του Champions League (2002-03-04)


Στους τελικούς του 2002-03-04 βρίσκονται οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν και Πόρτο αντίστοιχα.


2002: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Το 2002 ήταν μία από τις λίγες χρονιές που το απόλυτο φαβορί έφτανε και στη κατάκτηση του τροπαίου. Αυτή τη σεζόν είχαμε μία ακόμη ελληνική επιτυχία καθώς ο Παναθηναϊκός έφτασε στους 8 και αποκλείστηκε δύσκολα από την Μπαρτσελόνα. Στη Λεωφόρο νίκησαν οι πράσινοι 1-0 όμως στο Καμπ νου λύγισαν και αποκλείστηκαν χάνοντας με 3-1. Έτσι στα ημιτελικά είχαμε τη τεράστια σύγκρουση ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Ουσιαστικά τα πάντα τελείωσαν όμως στο πρώτο ματς στη Βαρκελώνη όπου με γκολ των Ζιντάν και ΜακΜάναμαν οι Μερένχες επικράτησαν με 0-2, και προκρίθηκαν στο τελικό μετά και το 1-1 της Μαδρίτης. Στον άλλο ημιτελικό η Λεβερκούζεν απέκλεισε με 2 ισοπαλίες τη Μάντσεστερ χάρη στα εκτός έδρας γκολ(2-2 στην Αγγλία και 1-1 στη Γερμανία), μάλιστα πριν αποκλείσουν τους μπέμπηδες στα ημιτελικά, στους 8 είχαν αφήσει εκτός και τη Λίβερπουλ. Έτσι στο τελικό της Γλασκώβης η Ρεάλ πήγε ως το απόλυτο φαβορί ενάντια στη Λεβερκούζεν. Ο Ραούλ άνοιξε το σκορ στο 6, όμως οι ασπιρίνες ισοφάρισαν στο 12 με κεφαλιά του Λούσιο. Ένα λεπτό πριν από τη λήξη του ημιχρόνου ο Ζινεντίν Ζιντάν με ένα ασύλληπτο βολέ πέτυχε το ωραιότερο γκολ στην ιστορία των τελικών και διαμόρφωσε το τελικό 2-1. Έτσι η Βασίλισσα έβαλε το ένατο διαμάντι στο στέμμα της.


2003: ΜΙΛΑΝ

Έπειτα από επτά χρόνια απουσίας οι Ιταλοί επέστρεψαν στη κορυφή το 2003, και ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι αυτή τη σεζόν στο Champions League. Στα προημιτελικά η Μίλαν απέκλεισε με γκολ του Τόμασον στις καθυστερήσεις τον Άγιαξ, η Γιουβέντους απέκλεισε τη Μπαρτσελόνα στη παράταση, ενώ η Ίντερ πέρασε τη Βαλένθια με 2 ισοπαλίες. Τις 3 ιταλικές ομάδες στα ημιτελικά τις πλαισίωνε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ που απέκλεισε τη Μάντσεστερ στους 8. Τα ζευγάρια ήταν πολύ δυνατά, η Μίλαν πέρασε απέναντι στην Ίντερ με 2 ισοπαλίες (Μιλαν-Ίντερ 0-0 και Ίντερ-Μιλαν 1-1), ενώ η Γιουβέντους παρότι έχασε στο Μπερναμπέου με 2-1, νίκησε με 3-1 στο Ντέλε Άλπι τη Ρεάλ και πέρασε στο τελικό. Έτσι στο τελικό του Ολντ Τράφορντ θα είχαμε για δεύτερη φορά εμφύλια σύγκρουση σε τελικό μετά το Ρεάλ-Βαλένθια. Σε έναν αγώνα αποθέωση της τακτικής και με λιγοστές φάσεις οδηγηθήκαμε στα πέναλτι. Ο Μπουφόν έπιασε 2 πέναλτι αυτά των Ζέεντορφ και Καλάντζε όμως ο Ντίντα απέκρουσε 3, αυτά των Τρεζεγκέ, Ζαλαγέτα και Μοντέρο, και έτσι στο τελευταίο πέναλτι των ροσονέρο ο Σεβτσένκο ευστόχησε και χάρισε το τρόπαιο στη Μίλαν. Έτσι ο Κλάρενς Ζέεντορφ έκανε ένα απίστευτο ρεκόρ κατακτώντας το Champions League 3 φορές με 3 διαφορετικές ομάδες(1995 Άγιαξ, 1998 Ρεάλ και 2003 Μίλαν).


2004: ΠΟΡΤΟ

Τη περίοδο 2003-2004 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα που έχουμε έως και σήμερα, δηλαδή μία φάση ομίλων και από τους 16 και μετά μόνο νοκ άουτ. Σίγουρα το 2004 είναι η χρονιά των εκπλήξεων καθώς και οι τέσσερις ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά ήταν αουτσάιντερ. Στους 8 η Λα κορούνια έκανε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών, καθώς παρότι έχασε με 4-1 στο Σαν Σίρο από τη πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν, τη νίκησε με 4-0 στο Ριαθόρ και πέρασε στους 4. Και τα άλλα ζευγάρια των 8 είχαν όμως απίστευτη εξέλιξη καθώς η Ρεάλ παρά τη νίκη με 4-2 στη Μαδρίτη αποκλείστηκε από τη Μονακό μετά το 3-1 στο Πριγκιπάτο ύστερα από 2 πολύ μεγάλους αγώνες, επίσης η Τσέλσι απέκλεισε την αήττητη πρωταθλήτρια της Αγγλία το 2004 την 'Αρσεναλ με νίκη 1-2 μέσα στο Χάιμπουρι παρά το 1-1 του Στάμφορντ Μπριτζ. Τέλος η Πόρτο προκρίθηκε εύκολα απέναντι στη Λυών συμπληρώνοντας την τετράδα των αουτσάιντερ που κανείς δεν υπολόγιζε στην αρχή της σεζόν. Η Μονακό με το 3-1 στο Πριγκιπάτο ενάντια στη Τσέλσι πήγε στην Αγγλία με σκορ πρόκρισης και παρότι βρέθηκε να χάνει με 2-0 ισοφάρισε σε 2-2 και έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό, στον άλλο ημιτελικό μετά το 0-0 του Ντραγκάο η Πόρτο πέρασε αφού νίκησε στον επαναληπτικό 0-1 την Λα κορούνια με πέναλτι του Ντερλέι μέσα στο Ριαθόρ. Ο τελικός του Γκελζενκίρχεν εξελίχθηκε σε μονόλογο για την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο που νίκησε με 3-0 τη Μονακό χάρη σε γκολ των Κάρλος Αλμπέρτο, Ντέκο και Αλένιτσεφ. Έτσι οι δράκοι ανέβηκαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στη κορυφή της Ευρώπης.


Από τον αρθρογράφος μας, Αποστόλη.

Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1993-94-95
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1996-97-98 
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1999-2000-01.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ