powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Αφιερώματα | Οι τελικοί του Champions League (2008-09-10)


Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που κατέκτησε το Champions League του 2008, με την Μπαρτσελόνα να ακολουθεί το 2009 και την Ίντερ το 2010.

2008: ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Τη περίοδο 2007-2008 ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε 2 φορές εκτός έδρας στους ομίλους(Βέρντερ Βρέμης-Ολυμπιακός 1-3 και Λάτσιο-Ολυμπιακός 1-2). Έτσι οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν τη Τσέλσι στους 16 και μετά το 0-0 του Καραϊσκάκης έχασαν από τους ανώτερους μπλε στο Λονδίνο με 3-0. Το 2008 στη φάση των 8 προκρίθηκαν μόνο 3 ομάδες που είχαν βγει πρώτοι στον όμιλο τους, οι άλλες 5 είχαν βγει δεύτερες. Από τις πρώτες εκτός της Τσέλσι πέρασαν και οι Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ, ενώ από τις δεύτερες η Ρόμα πήρε μεγάλη πρόκριση με 2 νίκες απέναντι στη Ρεάλ( Ρόμα-Ρεάλ 2-1 και Ρεάλ-Ρόμα 1-2), ενώ πέρασαν και οι Σάλκε, Λίβερπουλ, Άρσεναλ και η Φενερμπαχτσέ που απέκλεισε στα πέναλτι τη Σεβίλλη. 

Στους 8 ξεχώριζε το ζευγάρι Άρσεναλ-Λίβερπουλ, με την ομάδα του λιμανιού να προκρίνεται τελικά, ενώ η Μπαρτσελόνα απέκλεισε τη Σάλκε, η Μάντσεστερ τη Ρόμα και η Τσέλσι τη Φενερμπαχτσέ. Στους 4 το ζευγάρι Λίβερπουλ-Τσέλσι έκρυβε πολλές συγκινήσεις, στον Άνφιλντ το ματς έληξε 1-1 το ίδιο και στο Λονδίνο, έτσι το ματς πήγε στη παράταση, εκεί που οι μπλε νίκησαν με 3-2 και προκρίθηκαν στο τελικό. Στον άλλο μεγάλο ημιτελικό (Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ) μετά το 0-0 του Καμπ νου, οι μπέμπηδες πέρασαν νικώντας με 1-0 στην Αγγλία με σκόρερ τον Πολ Σκόουλς. Στο τελικό του Λουζνίκι της Μόσχας θα είχαμε αγγλικό εμφύλιο. 

Η Μάντσεστερ ξεκίνησε δυνατά και προηγήθηκε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο 26 αλλά οι μπλε ισορρόπησαν και ισοφάρισαν με το Λάμπαρντ στο 45. Στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξε κάτι και πήγαμε στη παράταση, οι μπλε είχαν 2 δοκάρια με τους Λάμπαρντ και Ντρογμπά αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν και πήγαμε στα πέναλτι. Ο Τσεχ απέκρουσε το πέναλτι του Ρονάλντο και ο αρχηγός της Τσέλσι ο Τζον Τέρι στο πέμπτο και τελευταίο πέναλτι είχε την ευκαιρία να χαρίσει το τρόπαιο στη Τσέλσι, όμως γλιστρά και η μπάλα περνά άουτ. Στη συνέχεια ο Φαν ντε σαρ αποκρούει το πέναλτι του Ανελκά και χαρίζει τη κούπα στη Γιουνάιτεντ. Έτσι όπως και το 1999 η τύχη χαμογέλασε στη Μάντσεστερ που κατέκτησε το 3ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της.


2009: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Το 2009 ο Παναθηναικός πέρασε στους 16 ως πρώτος μάλιστα του ομίλου του και αντιμετώπισε τη Βιγιαρεάλ, στο πρώτο ματς στο Μαδριγάλ το 1-1 έδινε αρκετές ελπίδες στους πράσινους, που όμως ηττήθηκαν τελικά από το κίτρινο υποβρύχιο στο ΟΑΚΑ με 1-2 και αποκλείστηκαν. Στους 8 πέρασε και η Μπάγερν που διέλυσε και στα 2 ματς την Σπόρτινγκ Λισαβόννας( Σπόρτινγκ-Μπάγερν 0-5 και Μπάγερν-Σπόρτινκ 7-1), η Λίβερπουλ που απέκλεισε τη Ρεάλ με 2 νίκες, η Άρσεναλ που απέκλεισε στα πέναλτι τη Ρόμα , καθώς και οι Πόρτο, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ και Τσέλσι. Στους 8 μετά το Λίβερπουλ-Τσέλσι 1-3, στον επαναληπτικό του Λονδίνου είδαμε ένα από τα μεγαλύτερα ματς στην ιστορία του Champions League, με τη Λίβερπουλ να νικά με 0-2 στο ημίχρονο και να θέλει ένα γκολ ακόμα, με τους μπλε να κάνουν ανατροπή σε 3-2 και τους κόκκινους να κάνουν το 3-4 αναζητώντας ένα ακόμη γκολ, όμως με το τελικό 4-4 η Τσέλσι να περνά τελικά στους 4.

Στα άλλα ζευγάρια η Μπάρτσα νίκησε 4-0 τη Μπάγερν και μετά και το 1-1 του Μονάχου πέρασε στους 4, ενώ η Μάντσεστερ απέκλεισε τη Πόρτο και η Άρσεναλ τη Βιγιαρεάλ. Στα ημιτελικά η Γιουνάιτεντ με 2 νίκες έβγαλε εκτός την Άρσεναλ, ενώ μετά το 0-0 της Βαρκελώνης η Τσέλσι και η Μπαρτσελόνα θα έλυναν τις διαφορές τους στο Λονδίνο, εκεί που οι μπλε προηγήθηκαν με τον Εσσιέν με 1-0 με την Μπαρτσελόνα να ισοφαρίζει με τον Ινιέστα στο 90 και να προκρίνεται, σε ένα ματς που στιγματίστηκε από την κάκιστη διαιτησία του Όβρεμπρο, με τους μπλε να έχουν τρομερά παράπονα. Στο τελικό της Ρώμης παρότι η Μάντσεστερ ξεκίνησε πιο δυνατά, η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε στο 10ο λεπτό με το Ετό και ύστερα έλεγχε το ματς σε όλη τη διάρκεια του και με το γκολ του Λιονέλ Μέσι στο 70' κλείδωσε τη νίκη και το τρόπαιο.


2010: ΙΝΤΕΡ

Το 2010 για τρίτη σερί χρονιά ελληνική ομάδα έφτασε στους 16, ο Ολυμπιακός που αντιμετώπισε εκεί τη Μπορντό, δεν κατάφερε να περάσει στους 8 αφού αποκλείστηκε μετά από 2 κλειστά ματς. Στους 8 η Λυών απέκλεισε τη Μπορντό και έτσι μετά από χρόνια προσπάθειας έφτασε στους 4, πριν από τους Γιρονδίνους, στους 16 η Λυών είχε αποκλείσει τη Ρεάλ. Ύστερα από 2 μεγάλους προημιτελικούς η Μπάγερν απέκλεισε τη Μάντσεστερ, ενώ η Μπαρτσελόνα μετά από εξίσου μεγάλα ματς έβγαλε έξω την Άρσεναλ, τέλος η Ίντερ απέκλεισε τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πριν από τους μοσχοβίτες, οι νερατζούρι είχαν βγάλει εκτός στους 16 τη Τσέλσι. Στα ημιτελικά η Ίντερ νίκησε με 3-1 τη Μπάρτσα στο Μεάτσα και παρά το 1-0 του Καμπ νου πέρασε στο τελικό. 

Στο άλλο ζευγάρι η Μπάγερν μετά το 1-0 του Αλιάντς Αρίνα διέλυσε τη Λυών μέσα στο Ζερλάν με 0-3 και πέρασε και αυτή στο τελικό. Στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου στο τελικό της Μαδρίτης, η Ίντερ έλεγχε το ματς στη μεγαλύτερη διάρκεια του και με 2 γκολ του Ντιέγκο Μιλίτο οι νερατζούρι κατέκτησαν το τρόπαιο. Έτσι ο Ζοζέ Μουρίνιο μετά τους Χάπελ και Χίτσφελντ έγινε ο τρίτος προπονητής που κατακτά τη κορυφή της Ευρώπης με 2 διαφορετικές ομάδες ( Πόρτο 2004, Ίντερ 2010). Ο Χαβιέ Ζανέτι σήκωσε στο Μπερναμπέου το τρόπαιο και η Ίντερ κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών για 3η φορά στην ιστορία της.


Από τον αρθρογράφος μας, Αποστόλη.

Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1993-94-95
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1996-97-98
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1999-2000-01
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 2002-03-04
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 2005-06-07.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ