powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Αφιερώματα | Οι τελικοί του Μουντιάλ (Μέρος B)


Νέο αφιέρωμα από τον αρθρογράφο μας Αποστόλη για όλους τους τελικούς του Μουντιάλ από το 1930 μέχρι και το 2010, λίγες μέρες πριν το μεγάλο τελικό ανάμεσα στην Γερμανία και την Αργεντινή. (B' μέρος 1958-1974)

1958: ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΣΟΥΗΔΙΑ 5-2 (ΣΟΥΗΔΙΑ)

Το Μουντιάλ της Σουηδίας το 1958 ήταν το Μουντιάλ που ένα δεκαεφτάχρονο παιδί από τη Βραζιλία θα έκανε τη πρώτη του μεγάλη εμφάνιση και θα μάγευε το πλανήτη, το όνομα αυτού είναι Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο ή όπως έμεινε στην ιστορία Πελέ. Μαζί με το μαγικό τριπλέρ Μανέ Γκαρίντσα και τους Βαβά και Ντιντί δημιούργησαν μία μαγική ομάδα. Σε αυτό το τουρνουά υπήρξαν κι άλλες σπουδαίες ομάδες με τη Γαλλία των Φοντέν και Κοπά να ξεχωρίζει καθώς έπαιζε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, με το Φοντέν να κάνει ένα άπιαστο έως και σήμερα ρεκόρ να βάζει 13 γκολ σε ένα Μουντιάλ, αυτό το ρεκόρ είναι πολύ δύσκολο να πιαστεί και ο Φόντεν το κατέχει ακόμη. 

Όμως η Βραζιλία και η Γαλλία συναντήθηκαν στους 4 και έτσι είχαμε εκεί έναν πρόωρο τελικό, με τους Βραζιλιάνους να νικούν με 5-2 και να δείχνουν το ταλέντο τους, ενώ στον άλλο ημιτελικό η οικοδέσποινα Σουηδία νίκησε με 3-1 τη Δυτική Γερμανία. Έτσι στο τελικό η Σουηδία θα φορούσε κίτρινη εμφάνιση όπως και η Βραζιλία, έτσι οι Βραζιλιάνοι θα έπρεπε να βρουν μία δεύτερη, συνήθως έδιναν λευκές εμφανίσεις σε τέτοιες περιπτώσεις οι διοργανωτές, όμως οι Βραζιλιάνοι μετά το δράμα του 1950 δεν θα ξαναφορούσαν λευκά, και έτσι λίγες ώρες πριν το ματς έραψαν στη Σουηδία μπλε φανέλες και τις φόρεσαν. 

Στο παιχνίδι προηγήθηκαν οι Σουηδοί με το Λίντχολμ στο 4' όμως η Σελεσάο ισοφάρισε με το Βαβά στο 9', ο ίδιος έκανε το 2-1 στο 32', ο Πελέ έκανε το 3-1 στο 55', ο Ζαγκάλο το 4-1 στο 68', οι Σουηδοί μείωσαν στο 80' με το Σίμονσον και ο Πελέ με πανέμορφη ενέργεια έγραψε ο τελικό 5-2 στο 90'.


1962: ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ 3-1 (ΧΙΛΗ)

Το 1962 η Βραζιλία έφτασε στη Χιλή ως το απόλυτο φαβορί, όμως μετά το τραυματισμό του Πελέ που τον έβγαλε νοκ άουτ από το τουρνουά στο δεύτερο ματς όλοι έλεγαν πως η Βραζιλία αποδυναμώθηκε. Όμως αυτή η ομάδα είχε τόσο ταλέντο που δεν μπορούσε να νικηθεί, με ρόλο ηγέτη να έχει πλέον ο Μανέ Γκαρίντσα που το ένα πόδι του ήταν 7 πόντους ψηλότερο από το άλλο πόδι, και έτσι μπερδευόντουσαν οι αντίπαλοι αμυντικοί και ο μεγάλος τριπλέρ Γκαρίντσα έκανε απίστευτα πράγματα. 

Ο Μανέ ήταν φανταστικός παίκτης και οι Βραζιλιάνοι έλεγαν πως ήταν στο ίδιο επίπεδο με το Πελέ απλά ήταν αυτοκαταστροφικός πίνοντας και καπνίζοντας χωρίς να προπονείται πολύ, όμως το ταλέντο του ήταν μοναδικό και το Μουντιάλ της Χιλής του ανήκει. Στα ημιτελικά η Σελεσάο νίκησε με 4-2 τη Χιλή με 2 γκολ του Γκαρίντσα και 2 του Βαβά, ενώ η Τσεχοσλοβακία νίκησε με 3-1 τη Γιουγκοσλαβία. Στο τελικό οι Τσεχοσλοβάκοι προηγήθηκαν στο 17' με το Μάσοπουστ, ο Αμαρίλδο ισοφάρισε στο 17' και ο Ζίτο έκανε το 2-1 στο 69', ενώ ο Βαβά έγραψε το τελικό 3-1 στο 78'.


1966: ΑΓΓΛΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 4-2 στη παράταση (ΑΓΓΛΙΑ)

Για το Μουντιάλ της Αγγλίας ακούστηκαν πολλά και έγιναν πολλά, όλα υπέρ των γηπεδούχων που με αρκετή βοήθεια από τη διαιτησία ανέβηκαν στη κορυφή του κόσμου. Στα προημιτελικά στο Αγγλία-Αργεντινή ο διαιτητής αποβάλει χωρίς λόγο τον αρχηγό και μεγαλύτερο παίκτη της Αλμπισελέστε το Ρατίν. Ύστερα με ένα γκολ οφ σάιντ οι Άγγλοι πέρασαν στους 4, όπου θα αντιμετώπιζαν τη Πορτογαλία του Εουσέμπιο που είχε αποκλήσει στους 8 τη Βραζιλία του Πελέ. 

Εκεί ο Μπόμπι Τσάρλτον με 2 γκολ στο 30' και στο 80 έδωσε τη νίκη στα λιοντάρια, με τους Πορογάλους να μειώνουν στο 82' με τον Εουσέμπιο. Στον άλλο ημιτελικό η Δυτική Γερμανία νίκησε με 2-1 τη Σοβιετική Ένωση. Στο τελικό του Γουέμπλει οι Γερμανοί προηγήθηκαν στο 12' με το Χάλλερ, με το Τζο Χάρστ να ισοφαρίζει στο 18' και το Πίτερς να κάνει το 2-1 στο 79', όμως τα πάντσερ έστειλαν το ματς στη παράταση με γκολ Γουέμπερ στο 89'. Εκεί υπήρξε το πιο αμφιλέγομενο γκολ όλων των εποχών, ο Χάρστ σουτάρει στο 101' η μπάλα χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια πάνω στη γραμμή, με το διαιτητή μετά από υπόδειξη του βοηθού να μετράει το γκολ. 

Η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή, και με αυτό το γκολ αλλά και με αυτό που έβαλε στο 120', ο Χαρστ πέτυχε κάτι μοναδικό έκανε χατ τρικ σε τελικό Μουντιάλ, με το ματς να μένει στην ιστορία ως η κλοπή τους αιώνος, και από εκεί και πέρα μία κατάρα υπάρχει πάνω από τη Εθνική Αγγλίας που δεν μπόρεσε όχι απλά να ξαναπάρει τρόπαιο Μουντιάλ ή Γιούρο αλλά δεν ξαναπήγε ούτε σε τελικό.


1970: ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ 4-1 (ΜΕΞΙΚΟ)

Στο Μουντιάλ του Μεξικού για αρκετούς κατέβηκε η μεγαλύτερη ομάδα όλων των εποχών η Βραζιλία των Πελέ, Κάρλος Αλμπέρτο, Ριβελίνο,Τοστάο, Ζαιρζίνιο και πολλών άλλων, μία ομάδα γεμάτη ταλέντο μία ομάδα με απίστευτες ικανότητες. Στα ημιτελικά νίκησαν με 3-1 την Ουρουγουάη, όμως ο ημιτελικός Ιταλία-Δυτική Γερμανία χαρακτηρίστηκε ως παιχνίδι του αιώνα, και όντως ήταν ένα απίστευτο ματς. 

Ο Μπονινσένια έκανε το 1-0 στο 8' με το Σέλινγκερ να ισοφαρίζει στο 90'. Στη παράταση έγιναν απίθανα πράγματα, οι Γερμανοί έκαναν το 1-2 στο 94' με το Γκερτ Μίλλερ, στο 98' ο ο Μπέρνιχ ισοφάρισε για την Ιταλία σε 2-2, ενώ ο Ρίβα έκανε το 3-2 στο 104', ο Γκερτ Μίλλερ(πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ με 11 γκολ) ισοφάρισε σε 3-3 στο 110', όμως ο Τζιάνι Ριβέρα στο 111' έγραψε το τελικό 4-3 για τη Σκουάντρα Ατζούρα. Στο τελικό η Ιταλία άντεξε για ένα ημίχρονο με τη Βραζιλία να δίνει μία μοναδική παράσταση. 

Στο 18' ο Πελέ έκανε το 1-0, όμως ισοφάρισε ο Μπονινσένια στο 37'. Στο 66' ο Γκέρσον έκανε το 2-1, και στο 71' ο Ζαιρζίνιο το 3-1, ενώ στο 86' μπήκε ένα ιστορικό γκολ, με το Πελέ να μην βλέπει το Κάρλος Αλμπέρτο αλλά να ακούει το καλπασμό του από πίσω και του πασάρει, και όντως ήταν εκεί ο αρχηγός της Σελεσάο και με σουτ έκανε το 4-1 και σήκωσε το τρόπαιο.


1974: ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2-1 (ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Το 1974 αγωνίστηκε στο Μουντιάλ η σίγουρα μεγαλύτερη ομάδα όλων των εποχών που δεν πήρε κάποιο τίτλο, αυτή ήταν η Ολλανδία ενός από τους μεγαλύτερους προπονητές όλων των εποχών του Ρίνους Μίχελς, και ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών του Γιόχαν Κρόιφ. Επίσης στην μαγική ομάδα των Οράνιε έπαιζαν οι Ρεπ, Νέεσκενς, Βαν Χάνεγκεμ και πολλοί ακόμη. Η Ολλανδία έπαιζε ένα ποδόσφαιρο χωρίς θέσεις με τους παίκτες της να μπορούν να παίξουν σε όλες τις θέσεις, έπαιξε ένα απόλυτο ποδόσφαιρο, το Total Football όπως έμεινε στην ιστορία, με τους πιο πολλούς να λένε πως κάποιες φορές αυτή η ομάδα άγγιζε το τέλειο. 

Οι Οράνιε ήταν αυτοί που έπαιξαν για πρώτη φορά με πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο και με τεχνητό οφ σάιντ στην άμυνα. Σε αυτό το Μουντιάλ υπήρχαν 2 φάσεις ομίλων και στη συνέχεια ο τελικός. Η Ολλανδία στον τελευταίο αγώνα έστω και με ισοπαλία με τη Βραζιλία περνούσε, όμως η φύση της ομάδας ήταν να παίζει επιθετικά για αυτό νίκησε με 2-0 και έφτασε στο τελικό. Στον άλλο όμιλο οι οικοδεσπότες Γερμανοί βγήκαν πρώτοι, έχοντας και αυτή μία εξαιρετική ομάδα με τον αρχηγό Μπεκενμπάουερ να ξεχωρίζει αλλά και το τρομερό Γκερτ Μίλλερ να είναι φόβητρο μπροστά. Στο τελικό οι Ολλανδοί προηγήθηκαν χωρίς καν να ακουμπήσουν τη μπάλα οι Γερμανοί, έχοντας απίθανο πάσινγκ γκέιμ και με το Κρόιφ να βρίσκει ένα κενό και να κερδίζει πέναλτι, με το Νέεσκενς να το κάνει γκολ στο 2ο λεπτό με τους Γεμανούς να μην έχουν αγγίξει τη μπάλα. 

Όμως οι Γερμανοί ήταν σκληροί, προσπάθησαν να κάνουν φάσεις και κέρδισαν ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στο 25' σε μία δύσκολη φάση, με το Μπράιτνερ να κάνει το 1-1. Οι Γερμανοί ήταν ανώτεροι έως το ημίχρονο με τους Ολλανδούς να φαίνονται εκνευρισμένοι με την ισοφάριση, και έτσι η πίεση των Πάντσερ έφερε το 2-1 με το Μίλλερ στο 43'. Στο δεύτερο μέρος οι Οράνιε ήταν πολύ ανώτεροι, όμως ο τερματοφύλακας των Πάντσερ ο Ζεπ Μάγιερ κράτησε το 2-1 και έτσι η μαγική ομάδα των Οράνιε δεν ανέβηκε στη κορυφή, με το Φραντς Μπεκενμπάουερ να σηκώνει το τρόπαιο.

Από τον αρθρογράφο μας, Αποστόλη.

Διαβάστε επίσης:
Οι τελικοί του Μουντιάλ (Μέρος Α) ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ