powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Τα 20 σπουδαιότερα ντέρμπι του πλανήτη! ( Α' Μέρος)!


 Α' Μέρος!

Ξεκινάει λοιπόν το ταξίδι μας στα 20 μεγαλύτερα ντέρμπι σε όλο το πλανήτη, και φυσικά θα ξεκινήσω από τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν τα ντέρμπι την Αγγλία. Αρχίζουμε λοιπόν με το Άρσεναλ-Τότεναμ!

20: ΑΡΣΕΝΑΛ-ΤΟΤΕΝΑΜ ( North London derby)

Οι 2 ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε φιλική αναμέτρηση το 1887 χωρίς όμως να έχουν κάποια κόντρα. Η Άρσεναλ αρχικά αγωνιζόταν στα νότια του Τάμεση και δεν υπήρχε κόντρα με τα «Σπιρούνια», όμως το 1913 οι «Κανονιέρηδες» μετακόμισαν στο Χάιμπουρι που ήταν μόλις 6,5 χιλιόμετρα από το γήπεδο της Τότεναμ, και έτσι φυσικά πλέον η συγκεκριμένη γειτονιά στο Βόρειο Λόνδινο θα είχε πια 2 ομάδες με τους οπαδούς να χωρίζονται.

Η πρώτη μεγάλη διαμάχη ξεκίνησε το 1919, όταν η πρώτη κατηγορία θα είχε πλέον 22 ομάδες και όχι 20, έτσι η Τότεναμ που είχε έρθει τελευταία ήθελε να μείνει αυτή στη κατηγορία, ενώ η Άρσεναλ που είχε βγει 5η στη δεύτερη κατηγορία ήθελε να ανέβει. Τελικά η Άρσεναλ ανέβηκε, η Τότεναμ υποβιβάστηκε και έτσι ξεκίνησε το μίσος των οπαδών, και έτσι ξεκίνησαν και οι πρώτες συγκρούσεις τους.


Το μίσος μεγάλωσε με τα χρόνια χωρίς κάποιον άλλο σοβαρό λόγο, απλά με το πέρασμα των χρόνων η αντιπαλότητα ανάμεσα στις 2 ομάδες διευρυνόταν και σε αγωνιστικό και σε οπαδικό επίπεδο.

Η Άρσεναλ έχει περισσότερους τίτλους από τη Τότεναμ, έχει 13 πρωταθλήματα Αγγλίας, 11 Κύπελλα, 2 Λιγκ Καπ, 13 Κομιούνιτι Σιλντ και 1 Κύπελλο Κυπελλόυχων. Ενώ τα «Σπιρούνια» έχουν 2 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα, 4 λιγκ καπ, 7 Κομιούνιτι Σιλντ, 2 Κύπελλα Uefa και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων.


19: Δυναμό Ζάγκρεμπ- Χάιντουκ Σπλιτ ( Viecni Derby)

Η κόντρα των 2 Κροατικών ομάδων ξεκινά από τη δεκαετία του 20', όταν η Χάιντουκ και η Γκραντάνσκι έδιναν συχνά μεγάλους αγώνες στο πρωτάθλημα της Γιουγκοσλαβίας.

Μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο το γιουγκοσλαβικό κράτος αποφάσισε να δημιουργήσει τη Δυναμό Ζάγκρεμπ που θα έπαιρνε τη θέση της Γκραντάνσκι που διαλύθηκε και θα κρατούσε και τα χρώματα της. Οι 2 ομάδες είναι οι μεγαλύτερες της Κροατίας, και μετά την ανεξαρτητοποίηση της το 1992, έχουν κατακτήσει τα 22 από τα 23 πρωταθλήματα Κροατίας που έχουν διεξαχθεί. Η αντιπαλότητα των 2 ομάδων είναι τεράστια.

Το μίσος των οπαδών φαίνεται με την ιστορία του Νίκο Κράνιτσαρ. Ο Κράνιτσαρ ήταν από πολύ μικρός στα τμήματα υποδομής της Δυναμό, στα 16 του χρόνια έγινε ένας από τους νεότερους σκόρερ της Δυναμό, ενώ στα 17 έγινε ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία της ομάδας. Το 2004 μετά από μία διαφωνία με τη διοίκηση αποχωρεί από τη Δυναμό και πηγαίνει στη Χάιντουκ, και οι οπαδοί της Δυναμό μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του και άναψαν περισσότερα από 200 κεριά για να «θρηνήσουν» τη χαμένη του τιμή, όπως έλεγαν.

Η Δυναμό έχει συνολικά 16 πρωταθλήματα Κροατίας και 4 Γιουγκοσλαβίας, 12 Κύπελλα Κροατίας και 7 Γιουγκοσλαβίας. Η Χάιντουκ έχει 6 πρωταθλήματα Κροατίας και 9 Γιουγκοσλαβίας, και 6 κύπελλα Κροατίας και επίσης 9 κύπελλα Γιουγκοσλαβίας.




18: Μπενφίκα-Πόρτο ( O Classico)

Το Μπενφίκα-Πόρτο μπορεί να μην έχει τις εξωαγωνιστικές κόντρες άλλων ντέρμπι, αλλά είναι ένα παραδοσιακό ματς και η κόντρα των οπαδών είναι κυρίως για το ποια είναι η πιο μεγάλη ομάδα της Πορτογαλίας, καθώς είναι οι ισχυρότερες της χώρας.

Η Μπενφίκα έχει 33 πρωταθλήματα Πορτογαλίας και 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών, ενώ η Πόρτο έχει 27 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 2 Κύπελλα Uefa.

Οι 2 ομάδες προέρχονται από τις δύο πιο μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας, και τα ντέρμπι των «Αετών» της Λισσαβόνας και των «Δράκων» του Οπόρτο είναι πάντα παθιασμένα και με πολλές συγκινήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει τα επεισόδια σε αντίθεση με περασμένες δεκαετίες. Οι 2 ομάδες παίρνουν και πολλούς νέους παίκτες από τη Νότια Αμερική και πολλές φορές οι διοικήσεις τους θεωρούνται επιτυχημένες ή όχι από το εάν απέκτησαν κάποιο παίκτη που δεν πήρε η αιώνια εχθρός.



Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ