powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Τα 20 σπουδαιότερα ντέρμπι του πλανήτη! ( Γ' Μέρος)!


Γ' Μέρος!


14: ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ-ΜΙΛΓΟΥΟΛ ( East London Derby)

Το ντέρμπι του Ανατολικού Λονδίνου μπορεί να μην έχει δύο ομάδες με πολλούς τίτλους στην Αγγλία, αλλά είναι γνωστό για την απίστευτη αντιπαλότητα ανάμεσα στους 2 συλλόγους, και ανάμεσα στους οπαδούς των 2 ομάδων.

Η κόντρα ξεκίνησε επειδή οι 2 ομάδες υποστηρίζονταν από εργάτες που δούλευαν σε ανταγωνίστριες εταιρείες σιδηρουργίας και ναυτιλίας στο Ανατολικό Λονδίνο.  Η μία εταιρεία απαρτιζόταν από εργάτες που σχετίζονταν με τη Μίλγουολ και ή άλλη με εργάτες που σχετίζονταν με τη Γουέστ Χαμ. Έτσι υπήρχε κόντρα γιατί όταν η μία εταιρεία πήγαινε καλύτερα ή άλλη έχανε τη δυναμική της, και ίσως απολύονταν και εργαζόμενοι.

Η αντιπαλότητα μεγάλωσε όταν στην Γενική Απεργία του 1926, οι εργάτες της Άιλ οβ Ντογκζ που σχετίζονταν με τη Μίλγουολ αρνήθηκαν να απεργήσουν, και έτσι θεωρήθηκαν απεργοσπάστες από τους οπαδούς της Γουέστ Χαμ και το μίσος μεγάλωσε. Τα επεισόδια είναι πολύ συχνό φαινόμενο πριν ή μετά τα ντέρμπι των 2 ομάδων.

Οι 2 ομάδες έχουν πολλούς φιλάθλους, όμως δεν έχουν πάρα πολλούς τίτλους. Η Γουέστ Χαμ έχει 3 Κύπελλα Αγγλίας, 1 Κομιούνιτι Σιλντ και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ η Μίλγουολ έχει τίτλους κυρίως από μικρότερες κατηγορίες της Αγγλίας, με μεγαλύτερη της επιτυχία τη συμμετοχή της στο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 2004.





13:  ΡΑΠΙΝΤ ΒΙΕΝΝΗΣ-ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ ( Wien Derby)

Παρότι και οι 2 ομάδες προέρχονται από τη περιοχή Χέιτζινγκ της δυτικής Βιέννης, η Αούστρια αγωνίζεται σήμερα στο Franz Norr στα νότια της πόλης, ενώ η Ραπίντ παραμένει δυτικά. Οι οπαδοί της Ραπίντ προέρχονται κυρίως από την εργατική τάξη και οι περισσότεροι βρίσκονται στη βορειοδυτική Βιέννη, ενώ οι οπαδοί της Αούστρια  προέρχονται από τη μεσαία τάξη και βρίσκονται στο νότο.

Τα ντέρμπι τους είναι πάντα παθιασμένα, ενώ το μίσος των οπαδών είναι τεράστιο και οι συγκρούσεις είναι συχνές. Το 2011 οι οπαδοί της Ραπίντ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις και διέκοψαν το ντέρμπι της Βιέννης στο 26ο λεπτό επειδή η ομάδα τους έχανε με 0-2 και τα  πήγαινε άσχημα και στη βαθμολογία.

Οι 2 ομάδες είναι οι μεγαλύτερες της Αυστρίας με την Ραπίντ να έχει 32 πρωταθλήματα και 14 κύπελλα Αυστρίας και την Αούστρια να έχει 24 πρωταθλήματα και 27 κύπελλα.





12: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ( Ντέρμπι Αιωνίων)

Το δικό μας μεγάλο ντέρμπι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη κυρίως για την αντιπαλότητα των 2 ομάδων και το μίσος των οπαδών.

Οι 2 ομάδες είχαν κόντρα από την στιγμή της δημιουργίας τους κυρίως λόγω των μεγάλων κοινωνικών διαφορών. Από τη μια ο Ολυμπιακός που οι φίλοι του προέρχονταν από το λιμάνι του Πειραιά και ήταν κυρίως εργάτες, και από τις φτωχογειτονιές της νότιας Αττικής όπου ζούσαν πρόσφυγες και γενικότερα άνθρωποι της χαμηλότερης κοινωνικής τάξης. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός στηριζόταν από αριστοκρατικές και εύπορες οικογένειες της βόρειας Αθήνας.

Μετά τη μεταπολίτευση άλλαξαν λίγο τα πράγματα καθώς οι φίλοι των 2 ομάδων προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός στηρίζεται περισσότερο από το Πειραιά και τα νότια προάστια της Αθήνας, ενώ ο ΠΑΟ από το κέντρο και τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.

Τα επεισόδια είναι συχνό φαινόμενο και τα ντέρμπι από το 2004 και έπειτα γίνονται μόνο με φίλους του γηπεδούχου για λόγους ασφαλείας.

Οι 2 ομάδες είναι οι πιο πετυχημένες στην Ελλάδα, με τον Ολυμπιακό να έχει 42 Πρωταθλήματα και 26 Κύπελλα και τον Παναθηναϊκό να έχει 20 Πρωταθλήματα και 18 Κύπελλα.





Δείτε το Α' μέρος ΕΔΩ

Δείτε το B' μέρος ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ