powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τα 20 σπουδαιότερα ντέρμπι του πλανήτη! ( Β' Μέρος)!


Β' Μέρος!


17: ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ-ΜΑΡΣΕΙΓ ( Le Classique)

Το Παρί-Μαρσέιγ είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι της Γαλλίας. Είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι κυρίως γιατί οι 2 ομάδες προέρχονται από τις δύο πιο μεγάλες πόλεις της χώρας και έχουν και τους περισσότερους φιλάθλους στη Γαλλία.

Η αντιπαλότητα είναι μεγάλη  και έχει ξεκάθαρη σχέση με τις κοινωνικές διαφοροποιήσεις των δύο μεγάλων πόλεων της Γαλλίας. Από τη μια το Παρίσι, η πρωτεύουσα της Γαλλίας, το κέντρο του πολιτισμού και του στυλ, και από την άλλη η Μασσαλία, το μεγάλο λιμάνι της χώρας με μεγάλη εργατική τάξη. Έχουμε μία σύγκρουση βορρά και νότου, και παρότι ανα περιόδους στη Γαλλία μπορεί να μεσουρανούσαν άλλες ομάδες όπως η Σεντ Ετιέν τη δεκαετία του 70' και η Λύων στη πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, το ντέρμπι της Παρί με τη Μαρσέιγ παρέμενε πάντα το κλασσικό ντέρμπι της Γαλλίας.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς  των 2 ομάδων είναι συχνές και έχουμε δυστηχώς πολλούς τραυματίες στα ντέρμπι. Ένας οπαδός της Μαρσέιγ το Φλεβάρη του 2010 τραυματίστηκε σοβαρά ύστερα από σύγκρουση οπαδών, έπεσε σε κόμα και έχασε τη ζωή του το Μάρτιο του 2010. Επίσης τα επεισόδια στον ημιτελικό Κυπέλλου του 1995 ήταν μεγάλης έκτασης, με την αστυνομία να κάνει 146 συλλήψεις, και με 9 αστυνομικούς να οδηγούνται τραυματίες στο νοσοκομείο.

Οι 2 ομάδες είναι οι μοναδικές που έχουν φέρει ευρωπαϊκά τρόπαια στη Γαλλία, παρόλο που τα εθνικά πρωταθλήματα της Γαλλίας είναι μοιρασμένα σε πολλές διαφορετικές ομάδες, χωρίς καμία να κυριαρχεί.

Η Παρί έχει 4 Πρωταθλήματα Γαλλίας, 8 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων. Η Μαρσέιγ έχει 9 Πρωταθλήματα, 10 Κύπελλα, 3 Λιγκ Καπ και 1 Champions League.






16: ΑΛ ΑΧΛΙ-ΖΑΜΑΛΕΚ  (Cairo Derby)

Μπορεί το ντέρμπι Αλ Αχλί-Ζάμαλεκ να μην είναι ευρέως γνωστό, όμως δεν θα μπορούσε το ντέρμπι του Καϊρου να λείπει από τη λίστα, γιατί κατέχει το πιο αρνητικό ρεκόρ. Είναι το πιο αιματοβαμμένο ντέρμπι του κόσμου, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους πριν ή μετά από αυτά τα ματς, εξαιτίας των αμέτρητων και σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στους οπαδούς των 2 ομάδων. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος. Δυστηχώς το ντέρμπι αυτό είναι γνωστό για το μίσος του κυρίως και όχι για το ποδοσφαιρικό του κομμάτι.

Η κόντρα τους προέρχεται απο το ότι η Αλ Αχλί είναι μία πατριωτική ομάδα, ενώ η Ζάμαλεκ δημιουργήθηκε από Βρετανούς αποίκους και ντόπιους φιλοάγγλους. Ένα μεγάλο παράδειγμα της έχθρας των 2 ομάδων είναι πως ολόκληρο πρωτάθλημα ματαιώθηκε τη δεκαετία του 70' λόγω επεισοδίων με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ο Αϊμάν Γιουνίς ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ της Ζάμαλεκ τις δεκαετίες του 80' και του 90', δεχόταν συνεχώς απειλές από οπαδούς της Αλ Αχλί. Τη τελευταία δεκαετία τα ματς γίνονται με ξένους διαιτητές καθώς οι Αιγύπτιοι φοβούνται για τη ζωή τους.

Πάντως και οι 2 ομάδες είναι σπουδαίοι σύλλογοι με πολλές επιτυχίες και στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη την Αφρική. Η Αλ Αχλί έχει 37 πρωταθλήματα Αιγύπτου, και 8 Champions League Αφρικής, ενώ η Ζάμαλεκ έχει 11 πρωταθλήματα Αιγύπτου και 5 Champions League.





15: ΜΠΟΡ. ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ-ΣΑΛΚΕ ( Revierderby)

Όποιος έχει ζήσει από κοντά είτε από το Westfalen είτε από το Gelsenkirchen arena ένα τέτοιο ματς, καταλαβαίνει την ιδιαιτερότητα του. Η ατμόσφαιρα σε αυτά τα ντέρμπι είναι καταπληκτική και η κερκίδα δίνει τρομερό ρυθμό στα παιχνίδια. Τα επεισόδια είναι συχνό φαινόμενο αλλα κυρίως έξω από το γήπεδο. Τα τελευταία χρόνια μέσα στο γήπεδο τα πράγματα κυλούν χωρίς παρατράγουδα.

Η κόντρα των 2 υπάρχει κυρίως για το ποια ομάδα είναι η μεγαλύτερη στο Ρουρ.

Η Ντόρτμουντ έχει 8 Πρωταθλήματα Γερμανίας, 1 Champions league και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ η Σάλκε έχει 7 Πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Uefa.

Οι 2 ομάδες θα είναι πάντα στη σκιά της Μπάγερν Μονάχου, όμως το ντέρμπι τους, το ντέρμπι της Κοιλάδας του Ρουρ είναι το μεγαλύτερο στη Γερμανία.




Δείτε το Α' μέρος ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ