powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τα 20 σπουδαιότερα ντέρμπι του πλανήτη! ( Δ' Μέρος)!


Δ' Μέρος!


11: ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ( Kitalar Arasi Derby)

Το ντέρμπι των δύο ηπείρων όπως το ονομάζουν στην Τουρκία χωρίζει στα 2 την Κωνσταντινούπολη αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Από τη μια στη Δύση, η αριστοκρατία και η ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης με τη Γαλατά, και από την άλλη στην Ανατολή, η λιγότερο ανεπτυγμένη και φτωχική ασιατική πλευρά με τη Φενέρ.

Η κόντρα ξεκίνησε λόγω της γεωγραφικής διαίρεσης, όμως σήμερα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με τις ομάδες να ερίζουν για το ποια είναι η πιο μεγάλη στη Τουρκία και ποια έχει τους περισσότερους φιλάθλους.

Η Φενερμπαχτσέ έχει 19 Πρωταθλήματα Τουρκίας και 6 Κύπελλα. Η Γαλατασαράι έχει και αυτή 19 Πρωταθλήματα, 15 Κύπελλα και 1 Κύπελλο Uefa.





 10: ΑΓΙΑΞ-ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ ( De Klassieker)

Το μεγαλύτερο ντέρμπι της Ολλανδίας είναι αυτό ανάμεσα στον Άγιαξ και τη Φέγενορντ. Συγκρούονται το ήρεμο και ανέμελο Άμστερνταμ, με το βιομηχανικό και πιο συντηρητικό Ρότερνταμ. Ακόμη και στο ποδοσφαιρικό τους στυλ φαίνεται η διαφορά τους, από τη μια το πιο όμορφο και εκλεπτυσμένο του Άγιαξ, και από την άλλη το πιο σκληρό και δυναμικό της Φέγενορντ. 

Στις 2 ομάδες αγωνίστηκε ο μεγαλύτερος Ολλανδός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο Γιόχαν Κρόιφ, και παρότι το μίσος των 2 ομάδων είναι τεράστιο η αγάπη των φίλων του Άγιαξ δεν έσβησε ποτέ προς αυτόν, παρότι αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια της καριέρας του στη Φέγενορντ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών είναι συχνές, και πιο γνωστή είναι αυτή του 1997, όπου ένας οπαδός του Άγιαξ έχασε τη ζωή του. Εκείνα τα μεγάλης έκτασης επεισόδια του 1997 έμειναν στη ιστορίας ως μάχη του Μπέβερικ. Αποτέλεσμα του συμβάντος αυτού ήταν να μην υπάρχουν φίλοι της φιλοξενούμενης ομάδας στα 2 ντέρμπι της επόμενη σεζόν ( 1997-1998).

Οι 2 ομάδες είναι σπουδαίοι σύλλογοι με πολλές επιτυχίες. Ο Άγιαξ έχει 33 Πρωταθλήματα Ολλανδίας, 18 Κύπελλα, 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων και 1 Κύπελλο Uefa. Η Φέγενορντ έχει 14 Πρωταθλήματα, 11 Κύπελλα, 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών και 2 Κύπελλα Uefa.









9: ΜΙΛΑΝ-ΙΝΤΕΡ (Derby della Madonnina)

Το ντέρμπι Μίλαν-Ίντερ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στο κόσμο. Το όνομα του το πήρε προς τιμήν ενός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Μιλάνου, το άγαλμα της Παρθένου Μαρίας, το οποίο βρίσκεται στη κορυφή του Ντουόμο, και συχνά αποκαλείται Madonnina.

Η Μίλαν ιδρύθηκε το 1899 από τον Άλφρεντς Έντουαρντς και κάποιους φίλους του. Ο Έντουαρντς ήταν ένας Βρετανός πρώην υποπρόξενος στο Μιλάνο και ήταν μία προσωπικότητα γνωστή στις υψηλές κοινωνικές τάξεις του Μιλάνου. Το 1908 το θέμα της απόκτησης ξένων ποδοσφαιριστών από το σύλλογο έφερε το διχασμό στην ομάδα, άλλοι επιθυμούσαν να έρχονται και ξένοι παίκτες στην ομάδα και άλλοι όχι. Τελικά επικράτησε η δεύτερη άποψη και έτσι μερικά μέλη που ήθελαν να δέχεται η ομάδα και ξένους ποδοσφαιριστές, αποχώρησαν και δημιούργησαν την Ίντερ. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η κόντρα τους που κρατάει πάνω από έναν αιώνα.

Οι 2 ομάδες έχουν κοινή έδρα το Τζουζέπε Μεάτσα, με τους φίλους της Μίλαν να προτιμούν να αποκαλούν το γήπεδο Σαν Σίρο ( η αρχική ονομασία του γηπέδου). Κάθε ντέρμπι ανάμεσα στις 2 ομάδες είναι καταπληκτικό, με τους τιφόζι των 2 ομάδων να δημιουργούν μία τρομερή ατμόσφαιρα, με τεράστια κορεό που συναρπάζουν.

Οι 2 ομάδες έχουν εκατομμύρια φίλους σε όλο το κόσμο, και έχουν κατακτήσει πολλούς εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους. Η Μίλαν έχει 18 Πρωταθλήματα Ιταλίας, 5 Κύπελλα, 7 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης και 2 Κύπελλα Κυπελλούχων. Η Ίντερ έχει και αυτή 18 Πρωταθλήματα Ιταλίας, 7 Kύπελλα,  3 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 3 Κύπελλα Uefa.




Δείτε το Α' μέρος ΕΔΩ

Δείτε το B' μέρος ΕΔΩ

Δείτε το Γ' μέρος ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ