powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Αφιέρωμα: Η ιστορία των Euro! (Μέρος Β') !

 Β' Μέρος!

1972: Δυτική Γερμανία (Βέλγιο)

Το 1972 είχαμε το ίδιο σύστημα, δηλαδή 8 γκρουπ των 4 ομάδων  και μετά από διπλούς αγώνες, περνούσαν οι πρώτοι των ομίλων στα προημιτελικά. Εκεί γινόντουσαν διπλά ματς για να δημιουργηθεί η τελική τετράδα.

Η τετράδα που πέρασε ήταν το Βέλγιο, η Δυτική Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σοβιετική Ένωση. Στα ημιτελικά η Γερμανία νίκησε το Βέλγιο μέσα στο σπίτι του με 2-1 με 2 γκολ του Γκερντ Μίλλερ, ενώ οι Σοβιετικοί νίκησαν 1-0 τους Ούγγρους και θα έπαιζαν σε έναν ακόμη τελικό Euro. Στο τελικό των Βρυξελλών ο Μίλλερ πέτυχε αλλά 2 γκολ, και η Δυτική Γερμανία νίκησε εύκολα 3-0 και κατέκτησε το πρώτο της ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.



1976: Τσεχοσλοβακία (Γιουγκοσλαβία)


Το 1976 με το ίδιο φορμάτ η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά σε μία τεράστια πρόκριση , σε όμιλο με Γερμανία, Βουλγαρία και Μάλτα δεν κατάφερε να περάσει μόλις για 2 βαθμούς. με την ήττα μέσα στη Μάλτα με 2-0 να της κόβει το όνειρο. Η Ελλάδα έκανε 2 μεγαλειώδεις εμφανίσεις με τη κάτοχο του τροπαίου Δυτική Γερμανία, φέρνοντας 2-2 στο Καραΐσκάκη και 1-1 μέσα στη Γερμανία. Μάλιστα ο Δεληκάρης πέτυχε 2 πανέμορφα γκολ και στα 2 ματς, και άφησε άφωνους τους Γερμανούς.

Η πρόκριση δυστυχώς δεν ήρθε και οι Γερμανοί πέρασαν στους 8 μαζί με τις Τσεχοσλοβακία, Ουαλία, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία Ολλανδία και Βέλγιο. Εκεί οι Γερμανοί νίκησαν με συνολικό σκορ 3-1 τους Ισπανούς, οι Ολλανδοί με 7-1 το Βέλγιο, οι Τσεχοσλοβάκοι με 4-2 τη Σοβιετική Ένωση και οι Γιουγκοσλάβοι με 3-1 την Ουαλία.

Η τελική τετράδα θα διεκδικούσε τη κούπα στη Γιουγκοσλαβία. Εκεί οι Τσεχοσλοβάκοι νίκησαν στη παράταση με 3-1 τη μεγάλη Ολλανδία της εποχής, ενώ οι Γερμανοί νίκησαν επίσης στη παράταση με 4-2 τους διοργανωτές Γιουγκοσλάβους. Στο τελικό μετά το 2-2 σε κανονικό αγώνα και παράταση φτάσαμε στα πέναλτι. Για πρώτη φορά ένας τελικός θα παιζόταν στα πέναλτι, και η διαδικασία στιγματίστηκε από το τελευταίο πανέμορφο πέναλτι του Αντονίν Πανένκα, που έκανε ένα σκαφτό πλασέ στο κέντρο στο τελευταία πέναλτι και έδωσε το τρόπαιο στη Τσεχοσλοβακία.



1980: Δυτική Γερμανία (Ιταλία)


Το 1980 το φορμάτ άλλαξε, πλέον 8 ομάδες θα έπαιζαν στο τελικό τουρνουά, με την Ελλάδα να παίρνει μία σπουδαία πρόκριση για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση, καθώς προκρίθηκε στις 8 καλύτερες ομάδες που θα πήγαιναν στην Ιταλία, και κατάφερε να κάνει ότι δεν έκανε το 1976.

Στην Ιταλία λοιπόν σχηματίστηκαν 2 γκρουπ των 4 ομάδων και ο πρώτος του κάθε γκρουπ θα περνούσε στο τελικό. Η Ελλάδα προσπάθησε, αδικήθηκε και από τη διαιτησία,  και τελικά αποκλείστηκε με μια ισοπαλία 0-0 με τη Γερμανία και 2 ήττες από Ολλανδία και Τσεχοσλοβακία. Τουλάχιστον η Εθνική πέτυχε το πρώτο της γκολ σε μεγάλο τουρνουά στο ματς με τους Τσεχοσλοβάκους με τον Αναστόπουλο. Η πορεία της Ελλάδας ήταν εκπληκτική και τελικά αποκλείστηκε μαζί με την Ολλανδία και τη Τσεχοσλοβακία, ενώ οι Γερμανοί πέρασαν σε τρίτο σερί τελικό.

Από τον άλλο όμιλο πέρασε το Βέλγιο αφήνοντας πίσω του την διοργανώτρια Ιταλία και τις Αγγλία και Ισπανία. Στο μεγάλο τελικό οι Δυτικογερμανοί νίκησαν με 2-1 με 2 γκολ του Χρούμπες και πήραν το δεύτερο τρόπαιο στην ιστορία τους

Δείτε το (Μέρος Α') πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ