powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Αφιερώματα | Οι τελικοί του Champions League (1996-97-98)


Η δεύτερη τριάδα έχει εξίσου μεγάλους τελικούς Champions League και περιέχουν πληροφορίες τις οποίες οι πιο πολλοί δεν γνωρίζεται.


1996: ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ


Το 1996 στο τελικό έφτασαν η Γιουβέντους και ο Άγιαξ όμως πολλοί Έλληνες θα θυμούνται καλά αυτή τη χρονιά επειδή ο Παναθηναϊκός έφτασε στα ημιτελικά του Champions League. Οι πράσινοι στους 8 απέκλεισαν τη Λέγκια Βαρσοβίας και στον ημιτελικό τους περίμενε ο πρωταθλητής Ευρώπης Άγιαξ. Ο Κριστόφ Βαζέχα σκόραρε στο ιστορικό 0-1 στο Άμστερνταμ, όμως αυτό δεν έφτανε για τον ΠΑΟ που ηττήθηκε από τον ανώτερο Άγιαξ στο ΟΑΚΑ με 0-3 και αποκλείστηκε. Η Γιουβέντους απέκλεισε τη Ρεάλ στους 8 και την εκπληκτική Ναντ εκείνης της εποχής στους 4. Έτσι στο τελικό της Ρώμης έφτασε για μια ακόμη φορά ιταλική ομάδα και ο πρωταθλητής Ευρώπης Άγιαξ, το ματς ήταν ανοικτό σε όλα τα προγνωστικά καθώς ναι μεν η Γιούβε αγωνιζόταν σε ιταλικό έδαφος όμως ο Άγιαξ ήταν ο πρωταθλητής. Ο Ραβανέλι έβαλε μπροστά τη Μεγάλη Κυρία στο 13 όμως ο Αίαντας ισοφάρισε στο 42 με το πρώτο σκόρερ εκείνης της χρονιάς το Γιάρι Λιτμάνεν. Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι όπου ο πορτιέρο της Γιούβε Άντζελο Περούτζι έπιασε τα πέναλτι των Ντάβιντς και Σιλόι και με το τέταρτο εύστοχο πέναλτι του Βλάντιμιρ Γιούγκοβιτς η Γιουβέντους ανέβηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της στη κορυφή της Ευρώπης.


1997: ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ


Το 1997 είναι η τελευταία χρονιά πoυ αγωνίστηκαν μόνο οι πρωταθλητές κάθε χώρας στο Champions League. Ο πρώτος ημιτελικός έδινε την ευκαιρία στον Άγιαξ να εκδικηθεί τη Γιουβέντους για το χαμένο τελικό του 96, όμως η Βέκια Σινιόρα με 2 νίκες έφτασε ξανά στο τελικό. Στο δεύτερο ημιτελικό η Ντόρτμουντ έκανε την έκπληξη και με 2 νίκες απέκλεισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο τελικό του Μονάχου η Γιουβέντους ήταν το φαβορί, όμως τα κίτρινα βέλη της Βεστφαλίας με 2 γκολ του Ρίντλε και 1 του Ρίκεν νίκησαν τη Γιούβε με 3-1 που είχε μειώσει προσωρινά σε 2-1 με τον Ντελ Πιέρο. Έτσι το αουτσάιντερ επικράτησε για μία ακόμη φορά στο τελικό.


1998: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ


Για πρώτη φορά το 97-98 συμμετείχαν και μη πρωταθλητές στο Champions League, υπήρχαν 6 όμιλοι των 4 ομάδων όπου περνούσαν στους 8 οι πρώτοι κάθε ομίλου και οι 2 καλύτεροι δεύτεροι. Στα ημιτελικά η Μονακό αποκλείστηκε εύκολα από τη Γιούβεντους, και έτσι η μεγάλη ομάδα του Μαρσέλο Λίπι έφτανε σε τρίτο σερί τελικό. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ντόρτμουντ αποκλείστηκε στον άλλο ημιτελικό από τη Ρεάλ. Στο Άμστερνταμ Αρίνα η πρωταθλήτρια Ιταλίας και η πρωταθλήτρια Ισπανίας θα έλυναν τις διαφορές τους σε 90 λεπτά. Σε έναν κακό ποιοτικά τελικό, το γκολ του Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς στο 66ο λεπτό χάρισε το τρόπαιο στη Ρεάλ. Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια η Βασίλισσα επέστρεψε στο θρόνο της.

Από τον αρθρογράφος μας, Αποστόλη.

Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1993-94-95.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ