powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Αφιερώματα | Οι τελικοί του Champions League (1999-2000-01)


Οι επόμενες τρεις χρονιές ανήκουν σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από τον 20ο αιώνα στον 21ο.


1999: ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Το 1999 μεγάλη πορεία έκανε ο Ολυμπιακός στο Champions League όπου έφτασε στα προημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε τη Γιουβέντους όπου το 2-1 του Τορίνο του έδινε κάποιες ελπίδες. Στο κατάμεστο ΟΑΚΑ κάτω από έντονη βροχή ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με το γκολ του Σίνισα Γκόγκιτς στο 12, οι ερυθρόλευκοι έδειχναν να ελέγχουν το ματς όμως η σέντρα του Μπιριντέλι με τη βοήθεια του δυνατού αέρα ξεγέλασε τον Ελευθερόπουλο και ο Αντόνιο Κόντε σε κενή εστία σκόραρε στο 85ο λεπτό και έστειλε τη Μεγάλη Κυρία στους 4. Εκεί η Μάντσεστερ απέκλεισε την Γιούβε κα δεν της επέτρεψε να φτάσει σε τέταρτο σερί τελικό. Στον άλλο ημιτελικό η Μπάγερν Μονάχου δυσκολεύτηκε παρά πολύ να αποκλείσει την εκπληκτική Δυναμο Κιέβου του Αντρέι Σεβτσένκο και με συνολικό σκορ 4-3 έφτασε στο τελικό. Όσοι βρέθηκαν στο τελικό της 26ης Μαίου στο Καμπ νου στης Βαρκελώνης έζησαν μία από τις πιο απίστευτες στιγμές του ποδοσφαίρου. Η Μπάγερν βρέθηκε να προηγείται μόλις στο 6ο λεπτό με χτύπημα φάουλ στου Μπάσλερ, στη συνέχεια υπήρξε μονόλογος των Βαυαρών που είχαν και 2 δοκάρια με τους Σολ και Γιάνκερ, όμως το σκορ παρέμενε 1-0. Ενώ άρχισαν οι καθυστερήσεις ο Γκιγκς επανέφερε τη μπάλα στη περιοχή ύστερα από ασθενή απόκρουση του Έφενμπεργκ και ο Σέρινχαμ έκανε το 1-1, όμως δεν έμεινε εκεί η Γιουνάιτεντ καθώς 90 δευτερόλεπτα μετά ο Σόλσκιερ με προβολή έπειτα από κόρνερ του Μπέκαμ ολοκλήρωνε ίσως την πιο απίστευτη ανατροπή στην ιστορία των τελικών. Στο τελευταίο σφύριγμα οι Βαυαροί προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί ενώ οι μπέμπηδες πανηγύριζαν έξαλλα.


2000: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Το νέο μιλένιουμ έφερε και αύξηση των ομάδων στη διοργάνωση, καθώς πλέον υπήρχαν 32 ομάδες σε 8 ομίλους, 4 σε κάθε όμιλο και περνούσαν οι πρώτοι 2 και υπήρξε στους 16 δεύτερη φάση ομίλων πριν αρχίσουν τα νοκ άουτ στους 8. Στα προημιτελικά αξέχαστη έχει μείνει η απίστευτη ντρίπλα του Ρεδόνδο της Ρεάλ στο Ολντ Τράφορντ, που ήταν το κερασάκι στη τούρτα της πρόκρισης των μερένχες ενάντια στη πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ. Στους 4 η Ρεάλ απέκλεισε τη Μπάγερν, ενώ στον άλλο ημιτελικό η απίστευτη Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κόυπερ απέκλεισε τη Μπαρτσελόνα. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και του Champions League είχαμε τελικό ανάμεσα σε ομάδες της ίδιας χώρας. Ο Ισπανικός εμφύλιος εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο, καθώς η Ρεάλ με γκολ των Μοριέντες, ΜακΜάναμαν και Ραούλ νίκησε με 3-0 τη Βαλένθια και κατέκτησε το τρόπαιο.


2001: ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Το 2001 έφτασαν στο τελικό οι 2 χαμένοι των 2 προηγούμενων τελικών. Στη Μπάγερν δόθηκε διπλή ευκαιρία εκδίκησης για το χαμένο τελικό του 1999(Μάντσεστερ) και για τα ημιτελικά του 2000(Ρεάλ). Οι Βαυαροί τις εκμεταλλεύτηκαν και τις δύο, καθώς στους 8 απέκλεισαν την Μάντσεστερ με 2 νίκες και στους 4 πάλι με νίκες και στο Μπερναμπέου και στο Μόναχο απέκλεισαν τη Ρεάλ. Η Βαλένθια απέκλεισε στους 8 την Άρσεναλ και στους 4 τη φανταστική Λιντς Γιουνάιτεντ του Ντέιβιντ Ο'Λίρι, και έτσι οι νυχτερίδες έφτασαν σε δεύτερο σερί τελικό. Στο τελικό του Τζιουζέπε Μεάτσα η Βαλένθια προηγήθηκε με εύστοχο χτύπημα πέναλντι του Μεντιέτα στο 3, ο Έφενμπεργκ που ανατράπηκε και κέρδισε πέναλτι στο 7 έδινε την ευκαιρία για ισοφάριση, όμως ο Σολ δεν τα κατάφερε και ο Κανιθάρες το νίκησε αποκρούοντας με τα πόδια. Η Μπάγερν κέρδισε και δεύτερο πέναλτι στις αρχές του δεύτερου μέρους ύστερα από χέρι του Καρμπόνι και αυτή τη φορά ο Έφενμπεργκ ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε. Δεν άλλαξε κάτι έως το τέλος του ματς ούτε και στα 30 λεπτά της παράτασης, έτσι οι ομάδες οδηγήθηκαν στη ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Εκεί έλαμψε το άστρο του Όλιβερ Καν που απέκρουσε 3 πέναλτι, αυτά των Ζάχοβιτς, Καρμπόνι και Πελεγκρίνο και χάρισε το τρόπαιο στη Μπάγερν. Με αυτό το τρόπο ο Ότμαρ Χίτσφελντ γινόταν ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία του Πρωταθλητριών που κατακτούσε το τρόπαιο με 2 διαφορετικές ομάδες(Ντόρτμουντ 1997 και Μπάγερν 2001) μετά τον μεγάλο Ερνστ Χάπελ.


Από τον αρθρογράφος μας, Αποστόλη.

Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1993-94-95

Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1996-97-98

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ