powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Αφιερώματα | Οι τελικοί του Champions League (2011-12-13)


Άλλο ένα αφιέρωμα έφτασε στο τέλος του με τις χρονιές 2011-12-13 να είναι οι τελευταίες, με τις Μπαρτσελόνα, Τσέλσι και Μπάγερν Μονάχου να κατακτούν τα τρία τελευταία τρόπαια.


2011: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Το 2011 στους 16 είχαμε την επανάληψη του τελικού του 2010, ανάμεσα σε Ίντερ και Μπάγερν. Η Μπάγερν νίκησε με 0-1 στο Μιλάνο και βρέθηκε να προηγείται και με 2-0 στο Μόναχο, όμως οι νερατζούρι με μία επική ανατροπή έκαναν το 2-3 και προκρίθηκαν στους 8. Στα προημιτελικά πέρασε και η Τότεναμ που απέκλεισε τη Μίλαν καθώς και οι Σαχτάρ Ντόνετσκ, Σάλκε, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ και Τσέλσι. Στους 8 η Σάλκε απέκλεισε την Ίντερ με νίκη μάλιστα με 2-5 μέσα στο Μεάτσα, η Μπαρτσελόνα έβγαλε εκτός εύκολα τη Σαχτάρ, όπως και η Ρεάλ τη Τότεναμ. Στον αγγλικό εμφύλιο ανάμεσα σε Μάντσεστερ και Τσέλσι νικητές βγήκαν οι μπέμπηδες. Η Γιουνάιτεντ με την εμπειρία της απέκλεισε εύκολα τη Σάλκε στους 4, ενώ ο άλλος ημιτελικός τράβηξε όλα τα φώτα πάνω του καθώς η Ρεάλ θα αντιμετώπιζε τη Μπαρτσελόνα. Η Μπάρτσα κέρδισε τη Ρεάλ μέσα στο Μπερναμπέου με 0-2, και μετά και το 1-1 του Καμπ νου πέρασε στο τελικό του Γουέμπλεϊ. Το ζευγάρι του τελικού της Ρώμης το 2009 θα ήταν και το ζευγάρι του τελικού του Λονδίνου. Η εκπληκτική Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα με τεράστιους παίκτες όπως οι Μέσι, Βίγια, Τσάβι, Ινιέστα και άλλους σπουδαίους, κυριάρχησε στο τελικό όπως βέβαια και σε όλη τη σεζόν. Ο Πέδρο στο 27' έβαλε μπροστά τη Μπάρτσα όμως ο Ρούνει απάντησε στο 34' και έστειλε τις 2 ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια. Στο δεύτερο ημίχρονο τα γκολ των Μέσι στο 54' και Βίγια στο 69' έδωσαν τη κούπα στους μπλαουγκράνα. Έτσι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα σήκωσαν στο Γουέμπλεϊ το 4ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ομάδας.


2012: ΤΣΕΛΣΙ

Το 2012 χαρακτηρίστηκε από τη τρομερή πορεία του ΑΠΟΕΛ έως και τους 8. Η κυπριακή ομάδα βγήκε πρώτη στους ομίλους και αντιμετώπισε τη Λυών στους 16. Μετά το 1-0 του Ζερλάν ο ΑΠΟΕΛ νίκησε 1-0 στο ΓΣΠ και έτσι οι 2 ομάδες πήγαν στα πέναλτι, όπου οι Κύπριοι επικράτησαν με 4-3. Στους 8 πέρασαν και οι Τσέλσι, Μίλαν, Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπενφίκα και Μαρσέιγ. Ο ΑΠΟΕΛ σε ένα ιστορικό ματς στο ΓΣΠ σε ένα ματς-γιορτή για τη Κύπρο, αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Βασίλισσα της Ευρώπης, και παρότι προσπάθησε αρκετά, λύγισε στο τέλος και έχασε με 0-3, και μετά από ένα ακόμη ιστορικό ματς στο Μπερναμπέου (5-2) ολοκλήρωσε μία παραμυθένια σεζόν. Στους 4 πέρασαν και οι Μπαρτσελόνα που απέκλεισε τη Μίλαν, η Μπάγερν που έβγαλε εκτός τη Μαρσέιγ και η Τσέλσι που απέκλεισε τη Μπενφίκα. Με τα ζευγάρια των ημιτελικών οι πιο πολλοί περίμεναν Ελ Κλάσικο στο τελικό, όμως τελικά καμία ισπανική ομάδα δεν έφτασε ως το τέλος. Η Μπάγερν νίκησε με 2-1 τη Ρεάλ στο Μόναχο και μετά και το 2-1 της Μαδρίτης οι 2 ομάδες πήγαν στα πέναλτι όπου οι Βαυαροί νίκησαν με 1-4. Στο άλλο ζευγάρι η Τσέλσι με γκολ του Ντρογκμπά νίκησε με 1-0 τη Μπαρτσελόνα στο Λονδίνο και όλα θα κρίνονταν στο Καμπ νου.

Η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με 2-0 και μάλιστα αποβλήθηκε και αρχηγός των μπλε ο Τζον Τέρι, παρόλα αυτά οι Λονδρέζοι μείωσαν με το Ραμίρεζ λίγο πριν το ημίχρονο και πήγαν με σκορ πρόκρισης στα αποδυτήρια. Στο δεύτερο μέρος ο Μέσι έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι σε πέναλτι που κέρδισαν οι Καταλανοί, και τελικά με γκολ του Φερνάντο Τόρες στις καθυστερήσεις η Τσέλσι έκανε το 2-2 και σφράγισε τη πρόκριση. Στο τελικό του Μονάχου, η Μπάγερν έπαιζε στην έδρα της, όμως το ματς κυλούσε χωρίς γκολ, έως το 83΄που ο Μίλερ άνοιξε το σκορ για τη Μπάγερν, όμως η Τσέλσι με κεφαλιά του Ντρογκμπά στο 88' ισοφάρισε. Στη παράταση ο Τσεχ απέκρουσε πέναλτι του Ρόμπεν και έτσι οδηγηθήκαμε στα πέναλτι. Εκεί ο Νόιερ απέκρουσε τη προσπάθεια του Μάτα, όμως η απόκρουση του Τσεχ στο πέναλτι του Όλιτς και το δοκάρι του Σβαινστάιγκερ έδιναν την ευκαιρία στο Ντρογκμπά να κάνει αυτό που δεν κατάφερε ο Τέρι το 2008. Ο Ιβοριανός εκτελεί, ευστοχεί και ξεσπάει σε λυγμούς, αφού κατάφερε επιτέλους να σπάσει τη κατάρα της Τσέλσι και του ίδιου. Ο τεράστιος Ντιντιέ Ντρογκμπά ήταν πραγματικά συγκινητικός στα ματς με τη Μπαρτσελόνα και στο τελικό, και ήταν ο πρωταγωνιστής των μπλε στη πορεία έως το τρόπαιο. Αυτό που έλειπε από τη Τσέλσι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθειών ήταν λίγο τύχη, το 2012 είχε και τύχη και μετά από 8 ολόκληρα χρόνια προσπάθειας οι μεγάλη ομάδα των Τσεχ, Τέρι, Λάμπαρντ, Ντρογκμπά, Εσσιέν, Κόουλ αλλά και πολλών άλλων, ανέβηκε στη κορυφή της Ευρώπης.


2013: ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Το 2012-2013 ήταν η τελευταία χρονιά στους πάγκους για το Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με 2 ματς πολύ υψηλού επίπεδου εναντίον της Ρεάλ του Μουρίνιο στους 16. Στο πρώτο ματς στη Μαδρίτη οι ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1, όμως παρότι προηγήθηκαν με 1-0 οι μπέμπηδες στο Ολντ Τράφορντ, οι μερένχες έκαναν την ανατροπή και το 1-2 και προκρίθηκαν. Στους 8 πέρασαν και οι Γαλατασαράι του Ντρογκμπά που απέκλεισε τη Σάλκε, η Γιουβέντους, η Μπάγερν, η Ντόρτμουντ, η Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν και η έκπληξη της διοργάνωσης Μάλαγα. Στους 8 με 2 γκολ στις καθυστερήσεις στο Βεστφάλεν( το δεύτερο ήταν οφ σάιντ) η Ντόρτμουντ απέκλεισε τη Μάλαγα που παρότι νικούσε με 1-2 λίγο πριν το τέλος (0-0 το πρώτο ματς), αποκλείστηκε τελικά. Στα άλλα ζευγάρια η Ρεάλ απέκλεισε τη Γαλατασαράι, η Μπαρτσελόνα τη Παρί και η Μπάγερν απέκλεισε τη Γιουβέντους με 2 νίκες. Στους 4 η Μπάγερν διέλυσε και στα 2 ματς τη Μπάρτσα ( 4-0 και 0-3), ενώ η Ντόρτμουντ νίκησε με 4-1 τη Ρεάλ και παρά το 2-0 της Μαδρίτης πέρασε στο τελικό. Στο τελικό που θα γινόταν στο Γουέμπλεϊ όπως και το 2011, θα είχαμε για πρώτη φορά γερμανικό εμφύλιο. Σε έναν συναρπαστικό τελικό με πολλές φάσεις εκατέρωθεν, ο Μάντζουκιτς στο 60' μετά από πάσα του Ρόμπεν έκανε το 1-0 για τη Μπάγερν, όμως η Ντόρτμουντ ισοφάρισε με πέναλτι του Γκουντογκάν στ 68'. Όλα έδειχναν παράταση όμως ο Άριεν Ρόμπεν ως από μηχανής θεός κάνει το 2-1 στο 89' και χαρίζει το τρόπαιο στη Μπάγερν. Το ποδόσφαιρο είναι τόσο απίστευτο άθλημα που αυτά που συμβαίνουν στα γήπεδα δεν μπορεί να τα φανταστεί ούτε ένας άνθρωπος με τεράστια φαντασία. Ο μοιραίος του 2012 Ρόμπεν δικαιώνεται το 2013 στο 89ο λεπτό, και έτσι ένας τεράστιος παίκτης που είχε ακούσει πολλά καταφέρνει να ανέβει ως πρωταγωνιστής στη κορυφή, όπως και ο Ντρογκμπά το 2012. Έτσι στο ναό του ποδοσφαίρου ο Φίλιπ Λαμ σηκώνει το 5ο Κύπελλο Πρωταθλητριών της Μπάγερν Μονάχου.


Από τον αρθρογράφος μας, Αποστόλη.

Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1993-94-95
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1996-97-98
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1999-2000-01
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 2002-03-04
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 2005-06-07
 
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 2008-09-10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ