powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Αφιερώματα | Οι τελικοί του Μουντιάλ (Μέρος Γ)



Νέο αφιέρωμα από τον αρθρογράφο μας Αποστόλη για όλους τους τελικούς του Μουντιάλ από το 1930 μέχρι και το 2010, λίγες μέρες πριν το μεγάλο τελικό ανάμεσα στην Γερμανία και την Αργεντινή. (Γ' μέρος 1978-1994).


1978: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ 3-1 στη παράταση (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ) 

Το παγκόσμιο κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή έμεινε στην ιστορία ως το Μουντιάλ του αίματος, καθώς το φασιστικό καθεστώς της Αργεντινής έκανε τα πάντα για να ανέβει στη κορυφή η Αλμπισελέστε. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια αλλά και πριν το Μουντιάλ. Το μεγάλο φαβορί θα ήταν και πάλι η μεγάλη Ολλανδία της εποχής, όμως ο Γιόχαν Κρόιφ δέχτηκε απειλές για τη ζωή του για να μην πάει στην Αργεντινή, κάτι που όντως έγινε. Στην ιστορία γράφτηκε πως ο Κρόιφ δεν πήγε επειδή δεν μπορούσε να παίξει σε μία χώρα που δεν σεβόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα(Αργεντινή), όμως σίγουρα το φασιστικό καθεστώς του Βιντέλα έκανε τα πάντα για να μην πάει ο Κρόιφ στο Μουντιάλ.

Παρόλα αυτά η Ολλάνδια ήταν και πάλι το φαβορί έχοντας ως ηγέτες τους πιο παλιούς Νέεσκενς και Ρεπ, αλλά και 2 νέα ονόματα τους Βαν ντε Κέρκοφ και Ρέζεμπρικ. Η διοργάνωση είχε και πάλι 2 φάσεις ομίλων και οι 2 πρώτοι των 2 ομίλων της δεύτερης φάσης θα έπαιζαν στο τελικό. Η Ολλανδία στο καθοριστικό τελευταίο ματς νίκησε με 2-1 την Ιταλία και πέρασε στο τελικό, ενώ στον άλλο όμιλο η Αργεντινή με τη Βραζιλία ισοβαθμούσαν πριν τη τελευταία αγωνιστική, η Βραζιλία νικά με 3-1 τη Πολωνία και το βράδυ η Αργεντινή ξέρωντας το σκορ, ήθελε νίκη με 4 γκολ διαφορά επί του Περού. Πολλά ακούστηκαν για αυτό το ματς, για το γκολκίπερ του Περού που ήταν Αργεντίνικης καταγωγής, και πως οι αμυντικοί των Περουβιανών ακούστηκε πως είχαν δωροδοκηθεί από το καθεστώς, το τελικό σκορ ήταν 6-0 και έτσι φούντωσαν τα σενάρια, αλλά η Αργεντινή θα ήταν παρών στο τελικό του Μονουμεντάλ.

Εκεί προηγήθηκε με το Κέμπες στο 37', όμως ο Νανίνγκα ισοφάρισε στο 82', και με τη φάση του 90ου λεπτού να μένει στην ιστορία με το Ρέζεμπρικ να πλασάρει και τη μπάλα να χτυπά στο δοκάρι, και έτσι η Ολλανδία δεν νίκησε και το ματς πήγε στη παράταση. Εκεί ο Κέμπες ο ήρωας της Αλπμπισελέστε έκανε το 2-1 στο 104', ενώ ο Μπερτόνι το 3-1 στο 115' με τη μπάλα όμως να βρίσκει καθαρά στο χέρι του πριν το γκολ. Έτσι η Ολλανδία του Total Football έμεινε ξανά χωρίς τίτλο και η Αργεντινή κατέκτησε ένα τρόπαιο το οποίο έπρεπε να πάρει.


1982: ΙΤΑΛΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 3-1 (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Το Μουντιάλ της Ισπανίας χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το καλύτερο της ιστορίας, με μεγάλες ομάδες, με τους Βραζιλιάνους να έχουν μία μαγική ομάδα, αυτή των Σόκρατες, Ζίκο, Έντερ, Φαλκάο που όμως έχασε στο τελευταίο ματς του δεύτερου γύρου από την Ιταλία και αποκλείστηκε, από μία Ιταλία που με κόουτς το Μπέαρζοτ έπαιζε ένα ελκυστικό ποδόσφαιρο αφήνοντας πίσω το παραδοσιακό της κατενάτσιο. Επίσης στο Μουντιάλ αυτό θα πρωτοεμφανιζόταν ένα παιδί που θα άφηνε το στίγμα του στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ενώ πολλούς φίλους απέκτησε και η Γαλλία με το υπέροχο ποδόσφαιρο της, με τους Πλατινί, Μπατιστόν, Ζιρές, Σιξ και πολλούς άλλους κάνοντας ένα εξαίσιο σύνολο.

Στα ημιτελικά η Ιταλία νίκησε με 3-1 τη Πολωνία, ενός η Δυτική Γερμανία αν και χειρότερη νίκησε στα πέναλτι τη Γαλλία με 5-4 μετά το 1-1 του κανονικού αγώνα και το 3-3 της παράτασης. Στο τελικό η Ιταλία ήταν πολύ ανώτερη με το Πάολο Ρόσσι να ανοίγει το σκορ στο 57', τον Ταρντέλι να κάνει το 2-0 στο 69' και τον Αλτομπέλι το 3-0 στο 81', με τους Δυτικογερμανούς να μειώνουν στο 83' με τον Μπράιτνερ. Έτσι ο Ντίνο Τζοφ σε ηλικία 40 ετών σήκωσε το παγκόσμιο κύπελλο για λογαριασμό της Σκουάντρα Ατζούρα.

1986: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 3-2 (ΜΕΞΙΚΟ)

Το Μουντιάλ τους 1986 έχει χαρακτηριστεί ως το Μουντιάλ του Μαραντόνα και όντως έτσι ήταν. Η Αργεντινή είχε καλούς παίκτες όπως οι Μπουρουζάγκα και Βαλντάνο όμως ο απόλυτος ηγέτης ήταν ο Ντιεγκίτο. Το ματς Αγγλία-Αργεντινή έχει μείνει στην ιστορία καθώς εκεί ο Μαραντόνα πέτυχε γκολ απέναντι στην Αγγλία με χέρι, το γνωστό χέρι του Θεού, ενώ 10 λεπτά αργότερα πέρασε τη μισή ομάδα των Λιονταριών και πέτυχε ίσως το πιο όμορφο γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ. Στα ημιτελικά ο Μαραντόνα έβαλε 2 γκολ απέναντι στο Βέλγιο και οδήγησε την Αργεντινή στο τελικό.

Στον άλλο ημιτελικό η Δυτική Γερμανία νίκησε με 2-0 τη Γάλλια, έχοντας μία ομάδα με περισσότερο σίγουρα ταλέντο από ότι το 1982. Στο τελικό η Αργεντινή προηγήθηκε με το Μπρόουν στο 23' και ο Βαλντάνο έκανε το 2-0 στο 55', οι Γερμανοί μείωσαν με το Ρουμενίγκε στο 74', ενώ έκαναν το 2-2 στο 80' με το Φέλλερ. Όμως ο Μαραντόνα με μία μαγική πάσα βρήκε τον Μπουρουζάγκα που έκανε το 3-2, και έτσι ο Ντιεγκίτο σήκωσε το τρόπαιο.


1990: ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1-0 (ΙΤΑΛΙΑ)

Το Μουντιάλ της Ιταλίας χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο αμφίρροπα όλων των εποχών, με τους Γερμανούς να είναι το φαβορί, με Άγγλους και Ιταλούς να έχουν εξαιρετικές ομάδες, με τους Πρωταθλητές Ευρώπης του 1988 Ολλανδούς να έχουν δυναμική, και τέλος την Αργεντινή του Μαραντόνα έστω και αποδυναμωμένη να κυνηγά τη κούπα. Επίσης το Καμερούν του Ροζέ Μιλά που έφτασε στους 8 έκλεψε τις εντυπώσεις. Στους 16 η Γερμανία απέκλεισε την Ολλανδία με 2-1 παίρνοντας εκδίκηση για το χαμένο ημιτελικό του 1988 μέσα στη Γερμανία από τους Οράνιε.

Στους 8 η Αργεντινή πέρασε στα πέναλτι τη Γιουγκοσλαβία, ενώ στους 4 απέκλεισε και πάλι στα πέναλτι τη γηπεδούχο Ιταλία. Στον άλλο ημιτελικό που κρίθηκε και αυτός στα πέναλτι μετά το 1-1 του αγώνα, νίκησε η Δυτική Γερμανία την Αγγλία με 4-3. Στο τελικό οι Δυτικογερμανοί βοηθήθηκαν αρκετά από τη διαιτησία με αποκορύφωμα το πέναλτι που δόθηκε στα Πάντσερ και που εκτέλεσε εύστοχα ο Μπρέμε στο 85' που όμως δεν υπήρξε ποτέ. Το κλάμα του Μαραντόνα μετά το ματς έμεινε στην ιστορία, με το Λόταρ Ματέους να σηκώνει το τρόπαιο στον ουρανό του Ολύμπικο της Ρώμης.


1994: ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ 0-0, 3-2 στα πέναλτι (ΗΠΑ)

Στο Μουντιάλ των ΗΠΑ συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Εθνική Ελλάδος, και τον όμιλο της τον θυμούνται πολλοί, καθώς εκεί ήταν και η Αργεντινή του Μαραντόνα, με το Ντιεγκίτο να είναι θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ μετά το ματς με τη Νιγηρία και έτσι αποβλήθηκε από τη διοργάνωση. Φαβορί ξεκάθαρο δεν υπήρχε με τη Βραζιλία του Ρομάριο και την Ιταλία του Ρομπέρτο Μπάτζιο πάντως να ξεχωρίζουν, και να είναι τελικά το ζευγάρι του τελικού. Στα ημιτελικά οι Ατζούροι με 2 γκολ του Μπάτζιο νίκησαν με 2-1 τη Βουλγαρία του Χρίστο Στόιτσκοφ, ενώ η Σελεσάο νίκησε με 1-0 τη Σουηδία με γκολ στο 80΄από τον Ρομάριο.

Ο τελικός ήταν κλειστός, με τους Βραζιλιάνους να είναι λίγο καλύτεροι χωρίς όμως αποτέλεσμα με το ματς να οδηγείται στα πέναλτι, για πρώτη φορά ένα τελικός Μουντιάλ έφτανε στη ψυχοφθόρα διαδικασία. Εκεί ο Σάντος αστόχησε για τη Βραζιλία, όμως ο Φράνκο Μπαρέζι έστειλε τη μπάλα άουτ, και ο Ταφαρέλ απέκρουσε το πέναλτι του Μασσάρο. Έτσι με το σκορ 3-2 ο Ρομπέρτο Μπάτζιο στήνει τη μπάλα για να κρατήσει την Ιταλία ζωντανή, όμως στέλνει τη μπάλα άουτ, και ο μεγάλος ηγέτης της Ιταλίας γίνεται μοιραίος, με το πέναλτι του να γίνεται το πιο πολυσυζητημένο στην ιστορία των Μουντιάλ. Έτσι η Βραζίλια επέστρεψε στη κορυφή του κόσμου μετά από 24 χρόνια.

Από τον αρθρογράφο μας, Αποστόλη.

Διαβάστε επίσης:
Οι τελικοί του Μουντιάλ (Μέρος Α) ΕΔΩ
Οι τελικοί του Μουντιάλ (Μέρος Β) ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ