powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Αφιερώματα | Οι τελικοί του Μουντιάλ (Μέρος Δ)


Νέο αφιέρωμα από τον αρθρογράφο μας Αποστόλη για όλους τους τελικούς του Μουντιάλ από το 1930 μέχρι και το 2010, λίγες μέρες πριν το μεγάλο τελικό ανάμεσα στην Γερμανία και την Αργεντινή. (Δ' μέρος 1998-2010).


1998: ΓΑΛΛΙΑ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ 3-0 (ΓΑΛΛΙΑ)

Το Μουντιάλ της Γαλλίας ήταν το πιο παραγωγικό της ιστορίας με 171 γκολ, με τους οικοδεσπότες να ανεβαίνουν στη κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορίας τους. Στα προημιτελικά η Γαλλία απέκλεισε την Ιταλία στα πέναλτι, με τους Ιταλούς μετά τον ημιτελικό του 90 και το τελικό του 94 να αποκλείονται για τρίτο σερί Μουντιάλ στα πέναλτι. Στα ημιτελικά η Γαλλία βρέθηκε να χάνει από την εκπληκτική Κροατία με γκολ του Νταβόρ Σούκερ, όμως με 2 γκολ του αμυντικού Λιλιάν Τουράμ έκανε το 2-1 και πέρασε στο τελικό. 

Στον άλλο ημιτελικό η Βραζιλία ήρθε 1-1 με την Ολλανδία, με γκολ των Ρονάλντο και Κλάιφερτ. Στα πέναλτι ο Ταφαρέλ απέκρουσε τις εκτελέσεις των Κοκού και Ρόναλντ Ντε Μπουρ και οι Βραζιλιάνοι με 4-2 πέρασαν στο τελικό. Το βράδυ πριν το τελικό, ο Ρονάλντο φέρεται να είχε επιληπτική κρίση κυρίως λόγω άγχους, πάντως ακούστηκαν πάρα πολλά για το τι έγινε. Ακόμα περισσότερα ακούστηκαν λίγο πριν το ματς, καθώς ο Ρονάλντο δεν ήταν στην ενδεκάδα, όμως ακούστηκε πως χορηγοί και μέλη της Φίφα πίεσαν ώστε να παίξει ο Ρονάλντο παρά το όχι των γιατρών. Οι Βραζιλιάνοι δεν έκαναν προθέρμανση και τελικά ο Ρονάλντο ήταν βασικός. 

Όμως ήταν ξεκάθαρο πως δεν μπορούσε να παίξει. Έτσι η συγκλονισμένη Βραζιλία ήταν εύκολη λεία για τους Γάλλους, που πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 2-0, χάρη σε 2 γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν στο 27' και στο 45+1, με κεφαλιά και τα δύο έπειτα από κόρνερ. Στο δεύτερο μέρος η Σελεσάο ήταν κάπως καλύτερη, όμως δεν σκόραρε και οι Γάλλοι ήταν πολύ επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις, και σε μία από αυτές στις καθυστερήσεις του ματς ο Εμανουέλ Πετί έκανε το 3-0, και έτσι ανέβηκαν στη κορυφή του κόσμου οι Τρικολόρ.


2002: ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2-0 (ΙΑΠΩΝΙΑ-ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ)

Στο πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία που γινόταν στην Ασία, όλοι μιλούσαν κυρίως για τις κάκιστες διαιτησίες αλλά και για τις πολλές εκπλήξεις. Στους 16 η Νότια Κορέα απέκλεισε την Ιταλία στη παράταση, αφού πρώτα δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στην Ιταλία, και είχε αποβληθεί με κάρτα για το πέναλτι αυτό ο Φραντσέσκο Τότι, για υποτιθέμενο θέατρο. Ακούστηκαν πολλά για το διαιτητή αυτού του ματς καθώς μάλιστα μερικά χρόνια αργότερα είχε πιαστεί με μεγάλη ποσότητα ηρωίνης στη κατοχή του, για αυτό οι Ιταλοί ξανάφεραν στο φως τα τραγικά του λάθη το 2002, για να δείξουν την αναξιοπιστία πολλών διαιτητών στο Μουντιάλ του 2002. 

Στους 8 ακυρώθηκαν χωρίς λόγο 2 γκολ της Ισπανίας, στο παιχνίδι της με τη Νότια Κορέα, και οι Ασιάτες πέρασαν στα πέναλτι στα ημιτελικά. Η βοήθεια προς τη γηπεδούχο Νότια Κορέα ήταν εξόφθαλμη και ήταν τεραστίου μεγέθους έτσι ώστε να φτάσουν οι οικοδεσπότες στους 4. Εκεί αποκλείστηκαν με γκολ του Μπάλακ από τη Γερμανία. Οι Γερμανοί χωρίς να έχουν κάποια μεγάλη ποιοτικά ομάδα έφτασαν στο τελικό χάρη κυρίως στον αρχηγό τους τον Όλιβερ Καν, που ήταν καταπληκτικός κάτω από τα δοκάρια κάνοντας αμέτρητες αποκρούσεις και δεχόμενος μόνο 1 γκολ έως το τελικό. Ο Όλιβερ Καν αν και δεν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια η Γερμανία, πήρε το βραβείο του MVP στο Μουντιάλ του 2002. 

Στο τελικό πέρασαν και οι Βραζιλιάνοι, που απέκλεισαν τη Τουρκία στους 16 με 1-0 χάρη σε εξαιρετικό γκολ του Ρονάλντο, με τους Τούρκους να έχουν τρομερή πορεία στο τουρνουά και να τερματίζουν τρίτοι τελικά στο Μουντιάλ. Στο τελικό η Σελεσάο ήταν λίγο καλύτερη όμως ο Καν είπε όχι όποτε χρειάστηκε. Όμως στο 69' ο ήρωας της Γερμανίας έκανε ασταθή απόκρουση σε σουτ του Ριβάλντο και ο Ρονάλντο έκανε το 1-0. Στο 77' μετά από μαγική ενέργεια των Βραζιλιάνων έγινε το 2-0 και πάλι από τον Ρονάλντο. Έτσι ο Καφού σήκωσε στη Γιοκοχάμα το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.


2006: ΙΤΑΛΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ 1-1, 5-3 στα πέναλτι (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Το 2006 έγινε ένα όμορφο Μουντιάλ με πολλές καλές ομάδες, πολλούς μεγάλους παίκτες και πολλούς πρωταγωνιστές, με την Ιταλία να ανεβαίνει τελικά στη κορυφή του κόσμου. Οι Ιταλοι πέρασαν πρώτοι στον όμιλο και απέκλεισαν στους 16 την Αυστραλία με πέναλτι του Τότι στο 90, νίκησαν με 3-0 την Ουκρανία στους 8, ενώ στα ημιτελικά απέκλεισαν την οικοδέσποινα Γερμανία με 2-0 στη παράταση με γκολ των Γκρόσο και Ντελ Πιέρο.

Η άλλη φιναλίστ η Γαλλία πέρασε δύσκολα ως δεύτερη τον όμιλο πίσω από την Ελβετία, στους 16 όμως πέρασε με 3-1 την Ισπανία, και στους 8 με 1-0 τη Βραζιλία με γκολ του Ανρί. Στα ημιτελικά με αμφισβητούμενο πέναλτι νίκησαν με 1-0 τη Πορτογαλία, καθώς ευστόχησε σε αυτό ο Ζιντάν. Στο τελικό οι Γάλλοι κέρδισαν κι άλλο αμφισβητούμενο πέναλτι με το Μαλουντά, και ο Ζιντάν έκανε το 0-1 στο 7'. Οι Ιταλοί έκαναν το 1-1 με το Ματεράτσι στο 19'. Το ματς έληξε και 1-1 και πήγαμε στη παράταση. Εκεί ο Ζιντάν στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, αφού προκλήθηκε από το Ματεράτσι, τον χτύπησε με το κεφάλι, και αποβλήθηκε.

Ο τελικός θα ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Ζιντάν, και έτσι τελείωσε τόσο άδοξα μία σπουδαία καριέρα. Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί ο μόνος που αστόχησε ήταν ο Νταβίντ Τρεζεγκέ που έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, και έτσι ο Γκρόσο στο 5ο πέναλτι της Ιταλίας εάν ευστοχούσε θα χάριζε το τρόπαιο στη Σκουάντρα Ατζούρα. Ο Γκρόσο ευστόχησε και ο αρχηγός και MVP του Μουντιάλ, ο Φάμπιο Καναβάρο σήκωσε το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας.


2010: ΙΣΠΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1-0 στη παράταση (ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ)

Το 2010 το Παγκόσμιο Κύπελλο έγινε για πρώτη φορά στην Αφρική, με την Εθνική Ελλάδος να συμμετέχει για δεύτερη φορά σε Μουντιάλ κάνοντας μάλιστα και τη πρώτη της νίκη με 2-1 επί της Νιγηρίας. Από το Μουντιάλ της Αφρικής θα μείνουν στη ιστορία οι βουβουζέλες αλλά και η μπάλα Τζαμπουλάνι που ήταν ολοστρόγγυλη, και δεν είχε τις κανονικές διαστάσεις μίας μπάλας, κάτι που έκανε τελικά κακό στο θέαμα των παιχνιδιών. Στο τελικό έφτασε η Ισπανία που απέκλεισε Πορτογαλία, Παραγουάη και Γερμανία στα νοκ άουτ όλες με 1-0. Ενώ έφτασε και η Ολλανδία που νίκησε στα νοκ άουτ με 2-1 τη Σλοβακία με 2-1 επίσης και τη Βραζιλία και με 3-2 την Ουρουγουάη στα ημιτελικά, ύστερα από ένα τρομερό ματς.

Στο τελικό οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι, με τους Ολλανδούς όμως να έχουν πολύ καλή αμυντική λειτουργία και να είναι αυτή που έχασαν τη σπουδαιότερη ευκαιρία του ματς με το Κασίγιας να λέει όχι στο Ρόμπεν. Έτσι το ματς πήγε στη παράταση, με την Ολλανδία να μένει με 10 παίκτες στο 109', μετά από δεύτερη κίτρινη στο Χάιτινχα, και την Ισπανία να λυτρώνεται στο 117' με τον Αντρές Ινιέστα και να νικά με 1-0. Έτσι η Ολλανδία στο τρίτο της τελικό γεύτηκε μία ακόμη ήττα, ενώ στο πρώτο της τελικό η Φούρια Ρόχα ανέβηκε και στη κορυφή του κόσμου.

Από τον αρθρογράφο μας, Αποστόλη.

Διαβάστε επίσης:
Οι τελικοί του Μουντιάλ (Μέρος Α) ΕΔΩ
Οι τελικοί του Μουντιάλ (Μέρος Β) ΕΔΩ

Οι τελικοί του Μουντιάλ (Μέρος Γ) ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ