powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Αφιερώματα | Οι τελικοί του Μουντιάλ (Μέρος Α)


Νέο αφιέρωμα από τον αρθρογράφο μας Αποστόλη για όλους τους τελικούς του Μουντιάλ από το 1930 μέχρι και το 2010, λίγες μέρες πριν το μεγάλο τελικό ανάμεσα στην Γερμανία και την Αργεντινή. (Α' μέρος 1930-1954)

1930: ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 4-2 (ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ)

Το 1930 το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου διεξήχθη στην Ουρουγουάη, με πολλά απρόοπτα στη διοργάνωση καθώς ήταν η πρώτη, και φυσικά η μεταφορά των ομάδων από τη Ευρώπη ήταν δύσκολη, με πολλές ομάδες να μην πηγαίνουν στην Ουρουγουάη και άλλες που έφτασαν να είναι εξαντλημένες. 

Έτσι οι ομάδες της Αμερικής είχαν το προβάδισμα. Στον έναν ημιτελικό η Αργεντινή νίκησε 6-1 τις ΗΠΑ, ενώ η Ουρουγουάη νίκησε και αυτή με 6-1 τη Γιουγκοσλαβία. Στο τελικό δημιουργήθηκαν πολλές περίεργες ιστορίες, όπως το ότι ο Βέλγος διαιτητής ζήτησε αμέσως με τη λήξη του ματς να υπάρχει καράβι έτοιμο για να φύγει έτσι ώστε να μην απειληθεί η ζωή του, ενώ 13 διαφορετικά άτομα πήγαν και είπαν πριν το ματς πως αυτοί ήταν οι διαιτητές και ο καθένας ήθελε να σφυρίξει το ματς. Επίσης ακούστηκε πως πολλοί φίλοι των 2 ομάδων είχαν όπλα μαζί τους στο γήπεδο κυρίως όμως οι Αργεντίνοι που λέγεται πως είχαν έρθει αρκετοί με όπλα και μαχαίρια από το Μπουένος Άιρες.

Τελικά στο Σεντενάριο του Μοντεβιδέο με 93.000 κόσμο σφύριξε κανονικά ο διαιτητής από το Βέλγιο και δεν είχαμε κάποιο δυσάρεστο γεγονός, με την Ουρουγουάη να προηγείται με τον Ντοράδο στο 12', με την Αργεντινή να ισοφαρίζει στο 20' με το Παουτσέγιε και να κάνει την ανατροπή με το Σταμπίλε στο 37'. Στο δεύτερο μέρος όμως η Ουρουγουάη ήταν καταιγιστική και με τα γκολ των Τσέα στο 57', Ιριάρτε στο 68΄και Κάστρο στο 89' έκανε το 4-2 και κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο.


1934: ΙΤΑΛΙΑ-ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ 2-1 στη παράταση (ΙΤΑΛΙΑ)

Το 1934 το Μουντιάλ έγινε στην Ιταλία με το πρόβλημα της μεταφοράς να το έχουν τώρα οι ομάδες της Αμερικής. Στα ημιτελικά η Ιταλία νίκησε με 3-2 την Αυστρία, ενώ η Τσεχοσλοβακία νίκησε τη Δυτική Γερμανία με 3-1. Στο τελικό οι Τσεχοσλοβάκοι προηγήθηκαν στο 71΄με τον Πους, όμως η Ιταλία ισοφάρησε με τον Όρσι στο 81' και το ματς οδηγήθηκε στη παράταση. Εκεί με γκολ του Σκιάβιο στο 95' η Ιταλία νίκησε με 2-1 και κατέκτησε το τρόπαιο.


1938: ΙΤΑΛΙΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ 4-2 (ΓΑΛΛΙΑ)

Στο Μουντιάλ της Γαλλίας οι Γάλλοι είχαν την έδρα όμως οι Ιταλοί ήταν το φαβορί, η Βραζιλία ήρθε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με το πρώτο μεγάλο της αστέρι τον Λεονίντας που τελικά βγήκε πρώτος σκόρερ με 7 γκολ, ενώ και οι Ούγγροι είχαν μία αξιόλογη ομάδα. Στα ημιτελικά η Ουγγαρία νίκησε με 5-1 τη Σουηδία, ενώ η Ιταλία νίκησε με 2-1 τη Βραζιλία. Στο τελικό στο Παρίσι, ο Κολαούσι έκανε το 1-0 στο 6' για τους Ατζούρι, όμως ο Τίτκος ισοφάρισε αμέσως στο 8', ο Πιόλα έκανε το 2-1 στο 16', ενώ ο Κολαούσι και πάλι έκανε το 3-1 στο 35'. Η Ουγγαρία μείωσε σε 3-2 στο 70' με το Σάροσι, όμως με το γκολ του Πιόλα στο 82' η Ιταλία έκανε το 4-2 και κατέκτησε για δεύτερη σερί φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο.


1950: ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2-1 (ΒΡΑΖΙΛΙΑ)

Μετά το παγκόσμιο πόλεμο το Μουντιάλ επέστρεψε το 1950, μέσα στη Βραζιλία με μεγάλο φαβορί τους οικοδεσπότες. Αυτή τη φορά δεν είχαμε νοκ άουτ αλλά φάσεις ομίλων μόνο, και έτσι στη τελευταία φάση ομίλων έμειναν 4 ομάδες η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Ισπανία και η Σουηδία, και αυτός που θα έπαιρνε τους πιο πολλούς βαθμούς θα έπαιρνε το τίτλο. Η Ουρουγουάη έφερε 2-2 με την Ισπανία και νίκησε 3-2 τη Σουηδία, ενώ η Βραζιλία διέλυσε με 6-1 την Ισπανία και 7-1 τη Σουηδία. 

Έτσι στο τελευταίο ματς με μία ισοπαλία η Βραζιλία θα κατακτούσε το τίτλο. Η Σελεσάο έκανε τρομερές εμφανίσεις με το τρόπαιο να θεωρείται δεδομένο από τους Βραζιλιάνους που κατέκλυσαν το Μαρακανά με 200.000 κόσμο. Όμως στις 16 Ιούλη του 1950 το ποδόσφαιρο έδειξε πόσο απρόβλεπτο είναι, ίσως για πρώτη φορά με τέτοιο τρόπο, και βύθισε ένα ολόκληρο έθνος στο πένθος, με το παιχνίδι αυτό να είναι ένα από τα πιο δραματικά ματς όλων των εποχών. 

Ο Φριάκα άνοιξε το σκορ στο 47' για τη Βραζιλία, όμως η Ουρουγουάη με τα γκολ των Σκιαφίνο στο 66' και Χίγκια στο 79' έκανε το 1-2 και η έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Στο Μαρακανά υπήρχαν πολύ άνθρωποι που έπαθαν εμφράγματα, ενώ μετά το ματς υπήρχαν πολλές αυτοκτονίες, με ολόκληρη τη Βραζιλία να βυθίζεται στο πένθος. Μάλιστα η Βραζιλιάνικη ομοσπονδία έδωσε εντολή να μην ξαναφορεθούν από τη Σελεσάο λευκές φανέλες, όπως στο ματς με την Ουρουγουάη. Ο Σκιαφίνο είχε πει πως μετά το γκολ που έβαλε αισθάνθηκε ενοχές με αυτά το πόνο που έβλεπε γύρω του, σαν να έκανε κάτι κακό. 

Ο σκόρερ του δεύτερου γκολ της Ουρουγουάης ο Χίγκια είχε πει πως το Μαρακανά είχε σιγήσει 3 φορές μονάχα σε όλη του την ιστορία, όταν σκόραρε ο ίδιος, όταν μίλησε σε αυτό Πάπας και όταν τραγούδησε εκεί ο Φρανκ Σινάτρα (το τρίτο είναι κάπως περίεργο για αυτό έμειναν στην ιστορία οι δηλώσεις του). Πολλές ιστορίες υπάρχουν γύρω από αυτό το Μουντιάλ με τις πιο πολλές να είναι ιστορίες θλίψης.


1954: ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ 3-2 (ΕΛΒΕΤΙΑ)

Στο Μουντιάλ της Ελβετίας εμφανίστηκε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες όλων των εποχών, η Ουγγαρία του Πούσκας. Η ομάδα αυτή έπαιζε ένα αριστοκρατικό ποδόσφαιρο που διέλυε με πολλά γκολ κάθε αντίπαλο, όμως τελικά στο τελικό της Βέρνης έγινε ένα πραγματικό και όχι ποδοσφαιρικό θαύμα. Η Ουγγαρία στους ομίλους νίκησε με 8-3 τη Δυτική Γερμανία, και με 9-0 τη Νότια Κορέα και ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, όμως ο μεγάλος ηγέτης αυτής της ομάδας ο Πούσκας είχε έναν τραυματισμό στο ματς με τους Δυτικογερμανούς και βγήκε, έπαιξε στα άλλα ματς άλλα ίσως αυτός ο τραυματισμός να μείωσε την απόδοση του. 

Η ομάδα της Ουγγαρίας ήταν μαγική με το Καλπάζωντα Συνταγματάρχη Πούσκας ηγέτη και μεγάλους παίκτες όπως ο Χιντεκούτι και ο Χότσις, έχοντας να χάσουν 4 χρόνια, και μάλιστα η νίκη τους σε ένα φιλικό μέσα στο Γουέμπλει με 3-6 επί της Αγγλίας το 1953 συγκλόνισε τους Άγγλους που δεν συμμετείχαν για πολλούς λόγους στα Μουντιάλ θεωρώντας πως ήταν οι καλύτεροι, είδαν πως δεν ήταν οι καλύτεροι από κοντά και από εκεί και πέρα συμμετείχαν στα Μουντιάλ. Επίσης και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Ουρουγουανοί είχαν εξαιρετική ομάδα, και ήταν οι πρώτοι που δυσκόλεψαν τους Ούγγρους στον ημιτελικό, όμως έχασαν με 4-2 στη παράταση. 

Η Δυτική Γερμανία νίκησε με 6-1 την Αυστρία στον άλλο ημιτελικό. Στο τελικό οι Ούγγροι προηγήθηκαν στο 6' με το Πούσκας και έκαναν το 2-0 με το Τσίμπορ στο 8' και όλοι περίμεναν κάτι παρόμοιο με το 8-3 των ομίλων. Όμως οι Δυτικογερμανοί με γκολ στο 10' από το Μόρλοκ και στο 18' από το Ραν έκαναν το 2-2 γρήγορα. Οι Ούγγροι ήταν ανώτεροι έχασαν φάσεις με μεγαλύτερη το δοκάρι του Χότσις, όμως το ιστορικό γκολ του Ραν στο 84' ολοκλήρωσε την ανατροπή και μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. 

Λίγο πριν το φινάλε ο Πούσκας σκόραρε όμως ακυρώθηκε το γκολ ως οφ σάιντ, σε μία φάση που ίσως δεν μάθουμε ποτέ αν ήταν όντως οφ σάιντ, καθώς δεν βοηθούν και οι κάμερες της εποχής. Η περιγραφή του Γερμανού σχολιαστή στο γκολ του Ραν στο 84΄έχει μείνει στην ιστορία φωνάζοντας Τορ,Τορ,Τορ, βλέποντας ένα θαύμα μπροστά του. Έτσι και έμεινε στην ιστορία, Δυτική Γερμανία-Ουγγαρία 3-2 το Θαύμα της Βέρνης.

Από τον αρθρογράφο μας, Αποστόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ