powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο - ΤΟΠ 15 (No.1)


Μετά από 2 εβδομάδες, φτάσαμε στο νούμερο 1. Το νούμερο ένα επιλέχθηκε και για το μίσος των 2 ομάδων, αλλά και για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.


1: ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ-ΣΕΛΤΙΚ (Old Firm)

Όταν αγωνίζονται οι ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ με τη ΣΕΛΤΙΚ δεν αγωνίζονται μόνο δύο ομάδες αλλά συγκρούονται βασιλικοί με αντιβασιλικούς, ενωτικοί με ρεμπουμπλικανούς, βρετανοί με σκωτσέζους αλλά κυρίως προτεστάντες με καθολικούς. Η αντιπαλότητα των οπαδών των 2 ομάδων ξεπερνά τα ποδοσφαιρικά πλαίσια έχοντας τις ρίζες της σε βαθιές θρησκευτικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

 Η κόντρα τους ξεκινά απο τον 16ο αιώνα όμως στη Γλασκώβη χειροτέρεψε στις αρχές του 20ου αιώνα όταν Ιρλανδοί ναυπηγοί από το Μπέλφαστ μετανάστευσαν στην Γλασκώβη επειδή μετακινήθηκε εκεί η εταιρεία τους. Αυτό δημιούργησε οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και οι προτεστάντες μίσησαν ακόμα πιο πολύ τους καθολικούς μετανάστες που υποστήριζαν τη ΣΕΛΤΙΚ.
Επίσης κοντράρονται επειδή οι προτεστάντες ειναι υπέρ της βασιλείας και της ενωμένης Βρετανίας, ενώ οι καθολικοί σκωτσέζοι θέλουν Ανεξαρτησία από τους Βρετανόυς και θέλουν και ενωμένη την Ιρλανδία, αφού τώρα είναι χωρισμένη η Βόρειος Ιρλανδία από το Έιρε και ανήκει στη Βρετανία. 

Ο σεκταριανισμός(διαχωρισμός ανάλογα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις) είναι έντονος κυρίως στους ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ καθώς έως το 1989 απαγορευόταν μή προτεστάντης να παίξει στην ομάδα, στη ΣΕΛΤΙΚ ήταν πιο χαλαρές οι συνθήκες από την αρχή της δημιουργίας της, αλλά το τεράστιο μίσος των προτεσταντών προς αυτούς που ξεκινά απο τον ηγέτη των φανατικών προτεσταντών Τζον Νοξ, που προσπάθησε να ξεριζώσει τον καθολικισμό από την Σκωτία, αλλά και oi συνεχόμενοι διωγμοί και επιθέσεις που δεχόντουσαν, τους έκαναν να μισήσουν ακόμα και οι πιο ήρεμοι καθολικοί τους διαμαρτυρόμενους. 

Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι η τραγώδία του 1971 στο Ibrox έχει στιγματίσει τις 2 ομάδες, οι ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ ισοφάρησαν στο 90 και οι φίλοι τους που αποχωρούσαν από το γήπεδο επέστρεψαν και πανηγύρισαν έξαλλα, αλλά ο χαμός αυτός έκανε την κερκίδα να πέσει και να χαθούν έτσι 66 ζωές. Στη σύγχρονη εποχή έχουν γίνει περίεργα περιστατικά με κάπoιους ποδοσφαιριστές των 2 ομάδων . Ο δικός μας Γιώργος Σαμαράς φορούσε πορτοκαλί παπούτσια όταν πρωτοξεκίνησε να παίζει στην ΣΕΛΤΙΚ, και δέχτηκε πιέσεις για να τα αλλάξει καθώς το πορτοκαλί θυμίζει στους φίλους της ΣΕΛΤΙΚ τους Orangemen το πρώτο και μεγαλύτερο τάγμα προτεσταντών που αναπτύχθηκε το 16ο αιώνα στην Ολλανδία. 

Επίσης πολύ γνωστή είναι η μήνυση που έκαναν οι οπαδοί των ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ στον Άρτουρ Μπόρουτς (τερματοφύλακας ΣΕΛΤΙΚ) το 2006 επειδή έκανε το σταυρό του μπροστά τους. Η ατμόσφαιρα είναι πάντα εκπληκτική στα Old Firm με υπέροχα συνθήματα και από τις δύο μεριές και όλα τα ματς έχουν απίστευτο πάθος και ένταση. Οι ΡΕΙΝΤΖΕΡΣ έχουν 54 πρωταθλήματα, 33 κύπελλα και 27 λιγκ καπ, ενώ η ΣΕΛΤΙΚ έχει 44 πρωταθλήματα και είναι πολύ κοντά στο 45ο, 36 κύπελλα, 14 λιγκ καπ αλλά και 1 κύπελλο πρωταθλητριών.


Αυτά ήταν τα 15 μεγαλύτερα ντέρμπι από 15 διαφορετικές χώρες. Στη κορυφή είναι αυτό στο οποίο υπάρχει το μεγάλυτερο μίσος ανάμεσα στους οπαδούς αλλά κυρίως είναι αυτό που oι αντιπαραθέσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις διαχωριστικές γραμμές ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, και αυτό είναι το Old Firm.

Από τον φίλο μας Αποστόλη.
 
Διαβάστε επίσης:

Το νούμερο 02 ΕΔΩ
Το νούμερο 03 ΕΔΩ
Το νούμερο 04 ΕΔΩ
Το νούμερο 05 ΕΔΩ
Το νούμερο 06 ΕΔΩ
Το νούμερο 07 ΕΔΩ
Το νούμερο 08 ΕΔΩ
Το νούμερο 09 ΕΔΩ
Το νούμερο 10 ΕΔΩ
Το νούμερο 11 ΕΔΩ
Το νούμερο 12 ΕΔΩ
Το νούμερο 13 ΕΔΩ
Το νούμερο 14 ΕΔΩ
Το νούμερο 15 ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ