powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Αναδρομή στο Κύπελλο Ελλάδος


Το βράδυ του Σαββάτου θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο νέος κυπελλούχος Ελλάδας. Ο Παναθηναικός που διεκδικεί τον 18 τίτλο του στη διοργάνωση αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ ο οποίος διεκδικεί τον 5.


Στο Κύπελλο έχουν συμβεί πολλές εκπλήξεις και υπάρχουν πολλές όμορφες στιγμές που έχουν μείνει στην ιστορία. Ας θυμηθούμε μερικούς τελικούς που έχουν γραφτεί στην ιστορία ο καθένας για δικούς του λόγους. 


1980: ΚΑΣΤΟΡΙΑ 

Το 1980 η Καστοριά γράφει ιστορία καθώς γίνεται η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατακτά κάποιο τίτλο στην Ελλάδα. Οι γουναράδες με μεγάλους παίκτες όπως οι Σαργκάνης, Παράσχος, Σημαιοφορίδης, Σιαπανίδης, Τσιρώνης, Βοϊτσίδης, Δίντσικος αλλά και πολλούς άλλους φτάνει στο τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, και όχι μόνο αυτό αλλά διαλύει τον Ηρακλή στο τελικό με 5-2 και κατακτά το Κύπελλο. Η Καστοριά και η μεγάλη της ομάδα γράφτηκε στην ιστορία και ο τελικός της με τον Ηρακλή είναι από τους ιστορικότερους του Κυπέλλου Ελλάδας. 





1985: ΛΑΡΙΣΑ 

Στο τελικό του 1985 γίνεται ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη σε τελικό κυπέλλου, καθώς το μεγάλο φαβορί και πρωταθλητής Ελλάδας του 1985 ΠΑΟΚ χάνει από τη Λάρισα στο Ολυμπιακό Στάδιο με σκορ 4-1. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος της Λάρισας καθώς ακολούθησαν και το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1988 αλλά και το δεύτερο κύπελλο της ομάδας το 2007. 




1994: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 

Το 1994 γίνεται ένας από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς καθώς ο Παναθηναικός και η ΑΕΚ μετά το 2-2 του κανονικού αγώνα και το 3-3 της παράτασης λύνουν τις διαφορές τους στα πέναλτι όπου οι πράσινοι νικούν με 4-2. Ήταν ένας απίστευτος τελικός, ένας από τους ιστορικότερους στη διοργάνωση. 





1996: ΑΕΚ 

Το 1996 είναι ένας σημαντικός τελικός καθώς η ΑΕΚ νικά τον Απόλλων Αθηνών με 7-1, και γίνεται η ομάδα με την πιο ευρεία νίκη στην ιστορία των τελικών, ξεπερνώντας το 5-0 του Ολυμπιακού εναντίον του Ηρακλή το 1947. 






2009: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 

Το 2009 έγινε ο ομορφότερος και πιο συγκλονιστικός τελικός κυπέλλου Ελλάδας όλων των εποχών. Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ μετά το 3-3 της κανονικής διάρκειας που διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις καθώς το σκορ ήταν 2-2 λίγο πριν τη λήξη του ματς, πηγαίνουν στη παράταση όπου το σκορ λήγει 4-4 και οδηγούνται έτσι στα πέναλτι. Και τα πέναλτι όμως είχαν απίστευτη εξέλιξη καθώς χρειάστηκαν 34 εκτελέσεις για να αναδειχθεί ο νικητής, και μάλιστα το τελευταίο εύστοχο πέναλτι του Ολυμπιακού που του χάρισε και το τρόπαιο το εκτέλεσε ο τερματοφύλακας του ο Αντώνης Νικοπολίδης, και οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 15-14. Ήταν απίστευτος ο τελικός του 2009 και σίγουρα έχει μείνει στην συνείδηση των φιλάθλων ως ο καλύτερος όλων των εποχών.


Αυτοί ήταν μερικοί από τους ιστορικότερους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Παρακάτω ακολουθούν οι συνολικές κατακτήσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός 26, Παναθηναικός 17, ΑΕΚ 14, ΠΑΟΚ 4, Πανιώνιος 2, Λάρισα 2, Άρης 1, Ηρακλής 1, Καστοριά 1, ΟΦΗ 1 και Εθνικός 1.

Από τον αρθρογράφος μας, Αποστόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ