powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Αναδρομή στην ιστορία του Π.Α.Ο.Κ στο θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος!


Με αφορμή την πρόκριση του Π.Α.Ο.Κ στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος η σελίδα μας αποφάσισε να κάνει ένα αφιέρωμα στην μέχρι τώρα πορεία του δικεφάλου του Βορρά στο θεσμό από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Από τις δεκαέξι φορές που ο δικέφαλος κατάφερε να φτάσει στον τελικό του θεσμού, τις τέσσερις έφυγε νικητής. Αυτές ήταν το 1972, το 1974, το 2001 και το 2003. Τώρα μένει να δούμε αν στην δέκατη έβδομη φορά ο Π.Α.Ο.Κ θα προσθέσει άλλη μια διάκριση, ένα ακόμη τίτλο στο παλμαρέ του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τη σεζόν 1938-1939 ο Π.Α.Ο.Κ έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό της διοργάνωσης. Στον τελικό που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Π.Α.Ο.Κ αντιμετώπισε την Α.Ε.Κ και μάλιστα προηγήθηκε με γκόλ του Ιωαννίδη. Τελικά ο δικέφαλος του Νότου ανέτρεψε το σκόρ σε 1-2 και κατέκτησε το τρόπαιο.

Τη δεκαετία του 1950 ο δικέφαλος έφτασε δύο φορές στον τελικό αποτυγχάνοντας όμως και στις δύο να κατακτήσει τον τίτλο. Αρχικά το 1951 έχασε από τον Ολυμπιακό με 4-0, ενώ το 1955 έχασε από τον Παναθηναϊκό με 2-0.

Η δεκαετία του 1970 είναι σίγουρα η πιο σημαντική στην ιστορία του Π.Α.Ο.Κ σε όλους τους τομείς, επομένως και στο θεσμό του κυπέλλου. Αν και ξεκίνησε με ήττες στους τελικούς του 1970 από τον Άρη με 1-0 και του 1971 από τον Ολυμπιακό με 3-1 στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια περίοδο επιτυχιών. Σημαντικό ρόλο στις επακόλουθες επιτυχίες αποτέλεσε η πρόσληψη του Βρετανού προπονητή και πρώην παίκτη της Λίβερπουλ Λες Σάνον που τόνισε χαρακτηριστικά ότι ενώ είχε έρθει στην πιο λαοφιλή και ταλαντούχα ομάδα της Βορείου Ελλάδος, έπρεπε να δουλέψει σκληρά για να αποβάλλει η ομάδα το άγχος της και να πιστέψει ότι μπορεί να τους κερδίσει όλους. Με τον Σάνον ο Π.Α.Ο.Κ έφτασε τέσσερις σερί χρονιές στον τελικό (1971, 1972, 1973, 1974) κατακτώντας το θεσμό το 1972 και το 1974.

Το 1972 ο δικέφαλος κέρδισε τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό του Φέρεντς Πούσκας με 2-1. Η ομάδα της Αθήνας, που την προηγούμενη χρονιά είχε φτάσει στον αείμνηστο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του Γουέμπλεϊ, κατατροπώθηκε από τον Π.Α.Ο.Κ με δύο γκόλ του Γιώργου Κούδα και έτσι ο δικέφαλος του Βορρά πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του με την αποστολή της ομάδας να γιορτάζει την κατάκτηση του στον κέντρο που τραγουδούσε ο δηλωμένος Π.Α.Ο.Κτσής Στράτος Διονυσίου.

Το 1974 ο Π.Α.Ο.Κ κέρδισε τον Ολυμπιακό στα πέναλτι με 4-3. Στην κανονική διάρκεια και στην παράταση το σκόρ ήταν 2-2 με τους Παρίδη και Ασλανίδη να είναι η σκόρερ του δικεφάλου. Μετά από ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό παιχνίδι την αποστολή του δικεφάλου περίμενε και πάλι ο Στράτος Διονυσίου για να γιορτάσουν την κατάκτηση του κυπέλλου μέχρι πρωίας. Μια κατάκτηση πολύ γλυκιά για τους οπαδούς της ομάδας εξαιτίας της βεντέτας που είχε ανοίξει με τον Ολυμπιακό πριν λίγα χρόνια λόγω της υπόθεσης Κούδα.

Ενδιάμεσα στις δύο κατακτήσεις ο Π.Α.Ο.Κ έχασε στον τελικό του 1973 από τον Ολυμπιακό με 1-0, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο ήττες στους τελικούς του 1977 και του 1978 από Παναθηναϊκό με 2-1 και Α.Ε.Κ με 2-0 αντίστοιχα.

Την δεκαετία του 1980 ο Π.Α.Ο.Κ ηττήθηκε σε ακόμη τρείς τελικούς. Το 1981 από τον Ολυμπιακό με 3-1, το 1983 από την Α.Ε.Κ με 2-0 και το 1985 από τη Λάρισα με 4-1. Ο τελευταίος τελικός ακόμη αφήνει πικρία στους φιλάθλους του δικεφάλου αφού η ήττα από τη Λάρισα στέρησε από τον πρωταθλητή του 1985 Π.Α.Ο.Κ τη χαρά του νταμπλ που θα ήταν το μοναδικό στην ιστορία του.

Τη σεζόν 1991-1992 ο Π.Α.Ο.Κ ήταν και πάλι φιναλίστ και έχασε το κύπελλο σε διπλούς τελικούς από τον Ολυμπιακό (1-1, 2-0).

Τις δύο τελευταίες φόρες που ο δικέφαλος έφτασε στον τελικό του θεσμού, πανηγύρισε ισάριθμες κατακτήσεις.

Το 2001, σε μια περίοδο που τα οικονομικά της ομάδας είχαν πάρει την κάτω βόλτα, ο Π.Α.Ο.Κ αντιμετώπισε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα τον Ολυμπιακό τον οποίο συνέτριψε με 4-2 (Εγκωμίτης, Μπορμπόκης, Γεωργιάδης και Ναλιτζής οι σκόρερ). Παραμονές του τελικού, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης φρόντισε να δυναμιτίσει το κλίμα με μια ιδιαίτερα αλαζονική ανακοίνωση με ανέφερε μεταξύ άλλων: «Να δω πως θα πληρώσει το πριμ ο Π.Α.Ο.Κ αν σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του και νικήσει τον Ολυμπιακό». Η απάντηση φυσικά δόθηκε εντός αγωνιστικού χώρου.

Τέλος το 2003, ο Π.Α.Ο.Κ αντιμετώπισε στο γήπεδο της Τούμπας τον μισητό αντίπαλό του Άρη. Με τα οικονομικά προβλήματα να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Π.Α.Ο.Κ του Άγγελου Αναστασιάδη θα έχανε μέσα στο σπίτι του το κύπελλο από τον Άρη. «Σήκωσε το, το γ… δεν μπορώ να περιμένω» τραγουδούσαν οι οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ, ένα σύνθημα που ένα χρόνο αργότερα τραγουδούσε όλη η Ελλάδα στο Euro του 2004. Τελικά ο Π.Α.Ο.Κ κατέκτησε το τρόπαιο με νίκη 1-0 με σκόρερ τον MVP του τελικού Γιώργο Γεωργιάδη. Με τη λήξη ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί, οι οποίοι συνεχίστηκαν στο Λευκό Πύργο με το λαό του Π.Α.Ο.Κ να έχει ξεχυθεί στους δρόμους. Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια για να γευτεί ο Π.Α.Ο.Κ την χαρά ενός τελικού. Το Σάββατο 26 Απριλίου Π.Α.Ο.Κ και Παναθηναϊκός θα αναμετρηθούν σε τελικό κυπέλλου για τέταρτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Μένει να δούμε αν θα γευτεί ξανά και τη χαρά ενός τίτλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ