powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Αφιερώματα | Οι τελικοί του Champions League (2005-06-07)


Την χρονιά 2005 πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Λίβερπουλ και τις χρονιές 2006 και 2007 ακολούθησαν οι Μπαρτσελόνα και Μίλαν.


2005: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Το 2005 σημαδεύτηκε από την επιστροφή της Λίβερπουλ στη κορυφή, μετά μάλιστα από επικές ανατροπές και νίκες απέναντι στον Ολυμπιακό στους ομίλους αλλά και φυσικά απέναντι στη Μίλαν στο τελικό. Τα ματς των 16 ανάμεσα σε Τσέλσι και Μπαρτσελόνα σε έναν πρόωρο τελικό καθήλωσαν τους θεατές, με τους μπλε να περνούν στους 8 παρά το πανέμορφο γκολ του Ροναλντίνιο στην Αγγλία που έμεινε στην ιστορία. Στα προημιτελικά Γιουβέντους και Λίβερπουλ συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την αποφράδα νύχτα του Χέιζελ το 1985. Η Λίβερπουλ μετά το 2-1 του Άνφιλντ και το 0-0 του Ντέλε Άλπι πέρασε στους 4. 

Ο δεύτερος προημιτελικός ανάμεσα σε Μίλαν και Ίντερ ήταν ένας πραγματικός εμφύλιος, η Μίλαν μετά το 2-0 του πρώτου αγώνα είχε το προβάδισμα, στον επαναληπτικό ένα ακυρωθέν γκολ για την Ίντερ και το 0-1 του Σεβτσένκο εξαγρίωσε τους οπαδούς της Ίντερ που πέταξαν δεκάδες καπνογόνα μέσα στο γήπεδο( ένα μάλιστα τραυμάτισε το Ντίντα), έτσι το ματς δε έληξε ποτέ και η Μίλαν νίκησε τυπικά στα χαρτιά με 0-3 περνώντας στα ημιτελικά. Την τετράδα συμπλήρωσε η Τσέλσι που απέκλεισε τη Μπάγερν σε δύο πολύ μεγάλα ματς( Τσέλσι-Μπάγερν 4-2 και Μπάγερν-Τσέλσι 3-2) και η Αιντχόφεν που λύγισε στα πέναλτι τη τρομερή Λυών. Η Τσέλσι στα ημιτελικά ήταν το φαβορί απέναντι στη Λίβερπουλ που ήταν 37 πόντους πίσω της στο πρωτάθλημα, όμως η Λίβερπουλ μετά το 0-0 στο Λονδίνο νίκησε με το γκολ του Λουίς Γκαρσία 1-0 στο Άνφιλντ και πέρασε στο τελικό, όπου θα αντιμετώπιζε τη Μίλαν που απέκλεισε δύσκολα την Αιντχόφεν. 

Όσοι βρέθηκαν στο τελικό της Κωνσταντινούπολης στις 25 Μαΐου έγιναν μάρτυρες μιας από της μεγαλύτερες ανατροπές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η Μίλαν με γκολ στο 53ο δευτερόλεπτο από το Μαλντίνι(πιο γρήγορο γκολ σε τελικό) και 2 γκολ του Κρέσπο πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα τριών γκολ. Όμως η Λίβερπουλ σε πέντε ανεξήγητα λεπτά ποδοσφαιρικής τρέλας όπως χαρακτήρισε την ανατροπή ο προπονητής της Ράφα Μπενίτεθ με 3 γκολ από τον Τζέραρντ στο 54, τον Σμίτσερ στο 56 και τον Τσάμπι Αλόνσο στο 59 έκανε το 3-3 και έστειλε το ματς στη παράταση που δεν άλλαξε κάτι και έτσι οδηγηθήκαμε στα πέναλτι. Εκεί ο Σερτζίνιο έστειλε τη μπάλα άουτ και ο Ντούντεκ έπιασε και τα πέναλτι των Πίρλο και Σεβτσένκο. Και με αυτόν τον απίστευτο τρόπο οι κόκκινοι ανέβηκαν για πέμπτη φορά στη κορυφή της Ευρώπης.


2006: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ


Το 2006 απονεμήθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, εάν βέβαια αυτή υπάρχει, καθώς στο τελικό έφτασαν 2 ομάδες που είχαν προκαλέσει πολλές φορές επιφωνήματα θαυμασμού από την εξέδρα, 2 ομάδες που είχαν τους 2 καλύτερους ποδοσφαιριστές εκείνης της περιόδου, η Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο και η Άρσεναλ του Τιερί Ανρί. Στους 16 η Μπάρτσα εκδικήθηκε τη Τσέλσι για τον αποκλεισμό του 2005 και πέρασε στους 8, η Άρσεναλ απέκλεισε τη Ρεάλ με πανέμορφο γκολ του Ανρί στη Μαδρίτη, ενώ η πρωταθλήτρια Λίβερπουλ αποκλείστηκε με 2 ήττες από τη Μπενφίκα. Στους 8 η Άρσεναλ απέκλεισε τη Γιουβέντους, η Μπαρτσελόνα την Μπενφίκα, η Μίλαν τη Λυών, ενώ η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς η Βιγιαρεάλ απέκλεισε την Ίντερ.


Στα ημιτελικά η Μπαρτσελόνα έβγαλε τη Μίλαν με γκολ του Ζιουλί στο Σαν Σίρο ύστερα από φανταστική πάσα του Ροναλντίνιο. Η Άρσεναλ στο άλλο ζευγάρι νίκησε με 1-0 τη Βιγιαρεάλ στο τελευταίο της Ευρωπαϊκό ματς στο θρυλικό Χάιμπουρι, αλλά ο επαναληπτικός του Μαδριγάλ έκρυβε ένα δράμα για το κίτρινο υποβρύχιο. Στο 89 με το σκορ στο 0-0 ο Χοσέ Μαρί κερδίζει πέναλτι για τη Βιγιαρεάλ, όμως ο ηγέτης της ομάδας ο μεγάλος Ρικέλμε δεν κάνει το 1-0 καθώς ο Λέμαν αποκρούει το πέναλντι και έτσι τελειώνει τόσο δραματικά το όμορφο παραμύθι της Βιγιαρεάλ και η Άρσεναλ φτάνει στο τελικό. Στις 17 Μαίου στο Παρίσι η Άρσεναλ έμπαινε στο γήπεδο έχοντας να δεχτεί γκολ στην Ευρώπη από το Σεπτέμβρη, όμως απέναντι της είχε τη Μπαρτσελόνα των Ροναλντίνιο, Ετό, Ντέκο, Λάρσον και πολλών άλλων σπουδαίων.

Ο ήρωας των ημιτελικών Λέμαν αποβάλλεται στο 18ο λεπτό με σωστή απευθείας κόκκινη και γίνεται μοιραίος και ο πρώτος παίκτης που αποβάλλεται σε τελικό, στον 50ο τελικό της διοργάνωσης. Στο 37 όμως η Άρσεναλ ανοίγει το σκορ με κεφαλιά του Σολ Κάμπελ ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Ανρί. Ο Χένρικ Λάρσον μπαίνει στο ματς στο 61 και γίνεται ο από μηχανής θεός για τους μπλαουγκράνα, καθώς δίνει την ασίστ στον Ετό για το 1-1 και σπάει το ρεκόρ της άμυνας της Άρσεναλ, ενώ στο 81 με μία ακόμη ασίστ του Σουηδού ο Μπελέτι γράφει το τελικό 2-1. Οι ουρανοί εδώ και πολύ ώρα είχαν ανοίξει και έβρεχε απίστευτα στο Παρίσι λες και δάκρυζε κάποιος από θλίψη για το μέγιστο Ανρί και την Άρσεναλ ή δάκρυζε από χαρά για την υπέροχη ομάδα του Ροναλντίνιο και το σύλλογο-σύμβολο της Καταλωνίας.


2007: ΜΙΛΑΝ

Τη περίοδο 2006-2007 ήταν η τελευταία χρονιά που η Ελλάδα είχε δύο εκπροσώπους στους ομίλους όμως και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ δεν κατάφεραν να περάσουν στους 16. Το 2007 ο τελικός θα διεξαγόταν και πάλι στη χώρα μας, στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, για πρώτη φορά μετά το 1994, και μάλιστα ο νικητής θα ήταν πάλι ο ίδιος. Στους 16 ξεχώριζαν οι τιτανομαχίες ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπάγερν που ύστερα από 2 μεγάλα ματς οι Βαυαροί πέρασαν στους 8( Ρεάλ-Μπάγερν 3-2 και Μπάγερν-Ρεάλ 2-1) και Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ που ήταν οι νικητές των 2 τελευταίων διοργανώσεων. 

Η Λίβερπουλ νίκησε 1-2 στη Βαρκελώνη και παρά το 0-1 του Άνφιλντ στον επαναληπτικό προκρίθηκε στα προημιτελικά. Την οκτάδα συμπλήρωσαν η Τσέλσι που απέκλεισε τη Πόρτο, η Μίλαν που έβγαλε τη Σέλτικ, η Αιντχόφεν που πέρασε επί της Άρσεναλ, αλλά και οι Μάντσεστερ, Βαλένθια και Ρόμα. Στους 8 η Μίλαν παρά το 2-2 του Σαν Σίρο με νίκη 0-2 στο Αλιάντς Αρίνα απέκλεισε τη Μπάγερν, η Μάντσεστερ παρά την ήττα με 2-1 στο Ολύμπικο από τη Ρόμα, διέλυσε με 7-1 τους τζιαλορόσι στο Ολντ Τράφορντ και έφτασε στους 4. Τέλος η Λίβερπουλ πέρασε εύκολα επί της Αιντχόφεν και η Τσέλσι πέρασε αλλά δυσκολεύτηκε από τη Βαλένθια. Στα ημιτελικά μετά από ένα μεγάλο ματς η Μάνστεστερ νίκησε 3-2 τη Μίλαν, όμως στο Σαν Σίρο κάτω από έντονη βροχή η Μίλαν με μπροστάρη τον Κλάρενς Ζέεντορφ έδωσε μια ονειρεμένη παράσταση και νίκησε με 3-0 τη Γιουνάιτεντ. 

Το άλλο ζευγάρι πρόσφερε λιγότερο θέαμα αλλά είχε και αυτό μεγάλες συγκινήσεις, και μετά το Τσέλσι-Λίβερπουλ 1-0 στο Στάμφορντ Μπριτζ και το Λίβερπουλ-Τσέλσι 1-0 του Άνφιλντ, οι ομάδες έφτασαν στα πέναλτι όπου οι κόκκινοι επικράτησαν με 4-1. Έτσι το ζευγάρι του απίστευτου τελικού της Πόλης θα ήταν και το ζευγάρι του τελικού της Αθήνας. Το ματς φαινόταν πως θα πήγαινε με λευκή ισοπαλία στο ημίχρονο, όμως μετά από εκτέλεση φάουλ του Πίρλο στο 45' ο Φιλίπο Ιντζάγκι μπήκε στη πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα. Στο 82ο λεπτό η Μίλαν και πάλι με τον Ιντζάγκι έκανε το 2-0, και το μόνο που μπόρεσε να κάνει η Λίβερπουλ ήταν να μειώσει στο 89 με το Ντιρκ Κάιτ. Έτσι οι ροσονέρι πήραν την εκδίκηση τους για το χαμένο τελικό της Κωνσταντινούπολης, και απέδειξαν πόσο πολύ τους αρέσει να παίζουν στην Ελλάδα κατακτώντας ένα ακόμη τρόπαιο μέσα στη χώρα μας. Ο Πάολο Μαλντίνι σήκωσε στον ουρανό του ΟΑΚΑ το 7ο Κύπελλο Πρωταθλητριών για τη Μίλαν.


Από τον αρθρογράφος μας, Αποστόλη.

Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1993-94-95
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1996-97-98
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 1999-2000-01
Δείτε ΕΔΩ τους τελικούς του 2002-03-04.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ