powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Αφιέρωμα: Η ιστορία των Euro! (Μέρος Α')




Α' Μέρος


Η ιδέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων πρωτοακούστηκε το 1927 από το Γάλλο Ανρί Ντελονέ, ο οποίος ήθελε μία διοργάνωση σα το Κόπα Αμέρικα που ήδη γινόταν στη Νότια Αμερική.

Όμως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν ακόμη ανοργάνωτο για αυτό η ιδέα δε προχώρησε. Το 1954 όμως με τη δημιουργία της Uefa η ιδέα επανήλθε και σιγά σιγά έγινε πραγματικότητα το πρώτο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης. Η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1960..

1960: Σοβιετική Ένωση (Γαλλία)

Στη πρώτη διοργάνωση μεγάλες ομάδες όπως η Γερμανία , η Ιταλία και η Αγγλία δε συμμετείχαν, και έτσι ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μικρός (17 ομάδες).  Οι ομάδες θα παίζαν διπλά ματς εντός και εκτός έδρας μέχρι να μείνουν 4 ομάδες όπου θα αγωνιζόντουσαν στη Γαλλία για το τρόπαιο.

Στους 8 η Γαλλία νίκησε με συνολικό σκορ 9-4 την Αυστρία, η Γιουγκοσλαβία 6-3 τη Πορτογαλία και η Τσεχοσλοβακία 3-0 τη Ρουμανία. Στο τελευταίο προημιτελικό η Σοβιετική Ένωση πέρασε χωρίς αγώνες, καθώς η Ισπανία του Φράνκο αρνήθηκε να πάει στη Ρωσία για να παίξει και έτσι αποκλείστηκε.

Στη τελική διοργάνωση στη Γαλλία, η Σοβιετική Ένωση νίκησε 3-0 εύκολα τη Τσεχοσλοβακία, ενώ η Γιουγκοσλαβία σε ένα εκπληκτικό ματς έκανε την έκπληξη και νίκησε τους διοργανωτές με 5-4. Στο τελικό οι Σοβιετικοί νίκησαν τους Γιουγκοσλάβους με 2-1 στη παράταση. Μεγάλοι πρωταγωνιστές εκείνης της μεγάλης ομάδας ήταν ο τεράστιος γκολκίπερ Λεβ Γιασίν, αλλά και οι Ιβάνοφ και Πονεντέλνικ.




1964: Ισπανία (Ισπανία)

Το 1964 συμμετείχαν σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης, με το φορμάτ να παραμένει ίδιο, νοκ άουτ ματς εντός και εκτός μέχρι τους 4.  Στους 4 έφτασαν η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Δανία και η κάτοχος Σοβιετική Ένωση, σε μια διοργάνωση που θα φιλοξενούνταν στην Ισπανία.

Στους ημιτελικούς η Σοβιετική Ένωση νίκησε 3-0 τη Δανία ενώ οι Ισπανοί νίκησαν 2-1 στη παράταση τους Ούγγρους. Στο τελικό οι Ισπανοί νίκησαν τη κάτοχο του τροπαίου Σοβιετική Ένωση με 2-1 και πανηγύρισαν με τη κούπα μέσα στο σπίτι τους.





1968: Ιταλία (Ιταλία)

Το 1968 άλλαξε το φορμάτ καθώς υπήρξαν πλέον 8 όμιλοι από 4 ομάδες (μόνο ένας είχε 3 ομάδες), και από κάθε όμιλο προκρινόταν στους 8 μόνο ο πρώτος. 

Για πρώτη φορά συμμετείχε και η Ελλάδα η οποία πήγε πολύ καλά καθώς τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο πίσω μόνο από το μεγαθήριο της Σοβιετικής Ένωσης. Οι άλλοι 7 που πέρασαν στα προημιτελικά ήταν η κάτοχος Ισπανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Γιουγκοσλαβία, η Γαλλία και η Αγγλία

Στους 8 λοιπόν η Ιταλία με συνολικό σκορ 4-3 απέκλεισε τη Βουλγαρία, η Σοβιετική Ένωση νίκησε με 3-2 την Ουγγαρία,  η Γιουγκοσλαβία νίκησε με 6-2 τη Γαλλία, ενώ η Αγγλία απέκλεισε τη κάτοχο Ισπανία με 3-1.

Η τελική διοργάνωση έγινε στην Ιταλία με τη Γιουγκοσλαβία να νικά με 1-0 την Αγγλία ενώ το ματς Ιταλία-Σοβιετική Ένωση έληξε 0-0, η παράταση το ίδιο, για αυτό κρίθηκε στο στρίψιμο νομίσματος καθώς δεν υπήρχαν ακόμη πέναλτι. Η Ιταλία ήταν η τυχερή και πέρασε στο τελικό, εκεί ήρθε και πάλι ισόπαλη με 1-1 με τη Γιουγκοσλαβία.  Αυτή τη φορά δεν είχαμε στρίψιμο νομίσματος , αλλά επαναληπτικό αγώνα όπου νίκησαν οι Ιταλοί με 2-0 με γκολ των Ρίβα και Αναστάζι,  και πήραν το τρόπαιο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ